Zastava Bosne i Hercegovine

EU RAZMATRA ZABRANU NAPLATE RUČNOG PRTLJAGA


Prema saopštenju Evropskog parlamenta, objavljenom nedavno, “zakonodavstvo EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju treba da se revidira kako bi se obezbedilo rešenje”, osiguravajući da putnici koji lete različitim avio-kompanijama ili moraju da promene svoje letove ne naiđu na zbunjujuća i nedosledna pravila u vezi s naknadama za ručni prtljag.

Nova rezolucija takođe predlaže ukidanje doplate. Štaviše, predlog koji se stavlja na glasanje ističe potrebu da se definišu odgovarajuće dimenzije i težina za prtljag.

Pored toga, EU poziva države da sprovedu presudu u vezi s ručnim prtljagom koju je doneo Evropski sud pravde 2014. Sud je utvrdio da je ručni prtljag suštinska stavka za putnike i da ne bi trebalo da podleže dodatnim taksama, pod uslovom da je ručni prtljag razumnih ograničenja težine i veličine i usklađen s relevantnim bezbednosnim propisima.

Irska niskotarifna kompanija “Rajaner” se usprotivila predlogu EU, a izvršni direktor Edi Vilson je uveren da Evropska komisija neće zaista primeniti novo pravilo.

“Mislim da ne mogu. Nama je dozvoljeno da određujemo cene naših proizvoda, to je osnovno pravo prema evropskom zakonu”, rekao je on u intervjuu.

“Imamo slobodu da određujemo cene. U avionu nema dovoljno prostora da svako nosi ručni kofer i još jedan ispod svog sedišta, pa ga ograničavamo tako da oni koji žele da imaju pogodnost da nose dodatnu torbu to doplate. U međuvremenu, svako može da unese na avion torbu koja staje ispod sedišta”, dodao je on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 16.10.2023.
Naslov: Redakcija