Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA FINANSIJSKE PODRŠKE OBVEZNICIMA FISKALIZACIJE ZA USKLAĐIVANJE POSLOVANJA SA ZAKONOM KOJIM SE UREĐUJE FISKALIZACIJA: Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. godine


15. oktobra počelo je prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije. Novom Uredbom o utvrđivanju programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija ("Sl. glasnik RS", br. 95/2021), predviđeno je da obveznici imaju pravo na 100 evra po svakom prodajnom mestu plus 100 evra po svakom prodajnom uređaju. Za privrednike koji nisu u sistemu PDV, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. godine.

- Da bi se prijavili za subvencije, poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države - naveo je ministar Siniša Mali.

Ministar je naglasio da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno da ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Mali je istakao da primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu, jer država subvencioniše prelazak na novi model fiskalizacije.

- Obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. Novca za te subvencije imamo dovoljno, šest milijardi dinara smo za to namenili, jer ne želimo da pravimo trošak privrednicima, već da zajedno uspešno završimo ovaj proces i počnemo sa primenom novog modela fiskalizacije - naveo je ministar.

Kako je istakao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti isplaćivane u redovnim intervalima.

Mali je ponovo naglasio da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, te da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne koristi celom društvu i državi.

Uvođenje novog modela fiskalizacije je, dodao je, od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije, prenosi Ministarstvo.

Pod nadzorom Poreske uprave, biće maltene svi privrednici. Izuzeto će biti samo nekoliko profesija.

Kase po novom će morati u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja... Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije...

Praktično, jedino će iz novog sistema fiskalizacije biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci.

Izvor: Vebsajt Blic, Nikola Vojnović, 15.10.2021.
Naslov: Redakcija