Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O DIGITALNOJ IMOVINI: Cilj je regulisanje prometa digitalnih valuta


Ministarstvo finansija objavilo je Nacrt zakona o digitalnoj imovini i uputilo ga na javnu raspravu. Tom regulativom Srbija će se naći među zemljama liderima inovativnih tehnologija, i otvoriti vrata razvoju digitalne ekonomije. Privrednici će lakše da finansiraju inovativne ideje, unapređuju likvidnost i uključe se u tržište digitalne imovine.

Ne vidiš ga, a možeš da se obogatiš. Od zarade u kriptovalutama već živi nekoliko hiljada ljudi u Srbiji.

Narodna banka je još pre tri godine regulisala promet digitalnim valutama, pre svega radi sprečavanja pranja novca. Sada je na redu novi zakon.

Direktor sektora u NBS Dejan Dević kaže da su ključ samog zakona takozvani investicioni tokeni.

"To je oblik digitalne imovine koji u neku ruku zamenjuju tradicionalne finansijske instrumente i oni se mogu koristiti za finansiranje. Već se koriste u nekim zemljama sveta, a mogu predstavljati alternativu, recimo dužničkim hartijama od vrednosti", navodi Dević.

U Srbiji se preko digitalnih platformi elektronskih novčanika ili menjačnica mesečno obrne nekoliko miliona evra u virtuelne valute ili obrnuto.

Kada je reč o digitalnim tokenima, oni dolaze često iz inostranstva sa lažnih naloga, pa je tri četvrtine tih investicija zapravo prevara.

Za trgovinu bitkoinom u Srbiji uglavnom se koriste strane platforme.

Naša inovativna preduzeća i preduzetnici od zakona očekuju bolju regulativu, jer cilj nije prevara, već unapređenje domaćeg IT sektora.

"Da praktično postoji neka selekcija kroz proces licenciranja i kroz proces odobravanja nekih projekata gde ćemo mogućnost prevare da svedemo na neki minimum jer svaki proces investiranja kroz tokene će morati da prođe određenu proceduru", Aleksandar Matanović iz ECD-a.

Centralne banke najrazvijenijih zemalja Evropske unije ovih dana dale su uputstva - kako emitovati lokalne kriptovalute.

Sa njima se za sada neće trgovati na berzi, ali te valute mogu ući u bilanse, odnosno imovinu firmi u digitalnom obliku.

Da li se na taj način kompletira istorija kapitala posle godina nepoverenja?

"Taj problem je rešen zahvaljujući vrhunskim informatičkim rešenjima kao što je blokčejn, koji je centralizovana glavna knjiga transakcija i pruža uvid u svaku promenu, odnosno ima malu verovatnoću kompromitovanja od strane hakera", objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Zakon o digitalnoj imovini moraće da ima i prateće propise, jer, na primer, virtuelnu valutu možete kupiti, ali i zaraditi takozvanim rudarenjem.

Samo sticanje valute rizično je koliko i svaka ponuda i tražnja, a glavni problem za sada je veliki raspon vrednosti koja može da poraste ili padne u kratkom roku.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 15.10.2020.
Naslov: Redakcija