Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Omogućiti jednak tretman kandidata za članove Državnog veća tužilaca


Povodom predstojećih izbora za nove članove Državnog veća tužilaca (DVT), Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da kandidati koji su javni tužioci imaju privilegovan položaj tokom izborne kampanje u odnosu na zamenike javnih tužilaca, pa je pozvalo Izbornu komisiju DVT da im omogući jednak tretman.

Udruženje sudija i tužilaca je u saopštenju ukazalo na to da javni tužioci nemaju dežurstva, suđenja i istrage poput kandidata koji su zamenici javnih tužilaca, pri čemu su javni tužioci u prilici i da službenim vozilima i o trošku države sprovode kampanju.

Zbog toga zahteva od Izborne komisije da svim kandidatima omogući jednak tretman, odnosno da kandidati - zamenici javnih tužilaca, budu oslobođeni postupanja u predmetima do kraja izbornog procesa, kako bi mogli da ravnopravno vode kampanju sa javnim tužiocima.

Ovo strukovno udruženje je takođe obavestilo Izbornu komisiju da su javni tužioci na kolegijumima beogradskih osnovnih tužilaštava izneli podatak da nosioci tužilačke funkcije sa aktivnim biračkim pravom imaju na osnovnom nivou pravo da glasaju za dva kandidata za izborne članove Veća.

To je, kako smatra UST, bitno drugačija situacija od one na izborima iz 2015. godine, kada su mogli da glasaju samo za jednog kandidata.

U saopštenju se ističe da propisi koji uređuju ovu oblast nisu izmenjeni, i da je potrebno da Izborna komisija hitno iznese stav o ovom pitanju.

Izbori za članove DVT iz reda tužilaštva treba da se održe 12. novembra. Biraće se šest članova sa svih nivoa tužilaštava.

Izvor: Vebsajt RTS, 13.10.2020.
Naslov: Redakcija