Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPUĆEN POZIV PRIVREDNICIMA DA PRIJAVE UKOLIKO IM NEKO BUDE TRAŽIO PEČAT: Od novembra meseca biće pokrenut sajt na kojem će i preko odgovarajuće internet forme, privredni subjekti moći da postave pitanja ili pritužbe koji se odnose na ukidanje pečata


Privreda od početka ovog meseca više nema obavezu da koristi pečat, ali ga neke institucije i dalje traže. Zbog toga Kancelarija za IT i e-Upravu poziva privrednike da na mejl adresu ukidanje.pecata@gov.rs prijave ukoliko im neko traži da koriste pečat. A od novembra će pokrenuti i sajt na kojem će i preko odgovarajuće internet forme, privredni subjekti moći da postave pitanja ili pritužbe koji se odnose na ukidanje pečata.

"Ovaj kontakt centar će pored mejl i internet komunikacije omogućiti do kraja godine i komunikaciju telefonom i viber porukama. Najzad, značajno je što će kontakt centar, pored komunikacije privrede sa državom, omogućiti i komunikaciju javne uprave sa državom za potrebe primene specifičnih informacionih sistema", kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu.

On navodi da je do sada stiglo 40 prijava privrednika, koji su se uglavnom žalili da im mobilni operateri, banke i pojedine ekspoziture pošte traže da pečatiraju dokumenta. Na 28 predmeta je uspešno odgovoreno, za pet je zatražena dopuna, dok se za sedam predmeta sprema odgovor.

"Nema sistemskog otpora ukidanju pečata, ali se sporadično dešava da se više iz navike traži pečat", navodi Jovanović.

Jedan od najvećih simbola birokratije - pečat, od 1. oktobra je i zvanično otišao u istoriju.

Izvor: Vebsajt Politika, 18.10.2018.
Naslov: Redakcija