Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Krajnji rok za obezbeđenje stana za preseljenje zakupaca na neodređeno vreme u svojini građana je 31. decembar 2026. godine. Sredstva za izgradnju stanova za preseljenje obezbeđuju se u budžetu RS i budžetu jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi stan iz koga se preseljenje vrši


Još uvek nije poznato koliko će tačno stanova Novi Sad morati da obezbedi za zaštićene stanare, odnosno građane koji stanuju u državnim i privatnim stanovima, zadužbinama i fondacijama.

Radi se o građanima čije će stambeno pitanje, prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), rešavati lokalna samouprava. Oni su na neodređeno vreme bili zakupci stanova koji su u vlasništvu zadužbina, fondacija ili su imali prethodnog vlasnika.

Procenjuje se da na teritoriji Srbije postoji oko 5.000 zaštićenih stanara, čije će stambeno pitanje morati da se reši do 2026. godine. Grad Novi Sad je formirao Registar stanova u svojini građana, zadužbina i fondacija, na osnovu prijava koje su priložili vlasnici ili zakupci. Kako prijave nisu obavezne, ni podaci nisu potpuni.

"Predato je ukupno 16 kompletnih prijava. Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove je podatke o evidenciji zakupaca dostavila Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture", navode u Gradskoj upravi za imovinu i imovinske-pravne poslove.

Ovoj upravi se podnose i zahtevi za iseljenje, odnosno preseljenje zakupca na neodređeno. Do sada je stiglo 19 zahteva.

Naredni korak je da Grad Novi Sad dostavi resornom Ministarstvu predlog plana, kao i program, kojim će se obezbediti stanovi u javnoj svojini za preseljenje zaštićenih stanara. Plan će pripremati predstavnici grada, Ministarstva, ali i predstavnici vlasnika stanova i zakupaca.

"Sredstva za izgradnju stanova za preseljenje obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije i budžetu jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi stan iz koga se preseljenje vrši. Krajnji rok za obezbeđenje stana za preseljenje zakupaca na neodređeno vreme u svojini građana je 31. decembar 2026. godine. Grad Novi Sad će ispoštovati obaveze utvrđene Zakonom", dodaju u Gradskoj upravi za 021.rs.

Zaštićeni stanari su ranije protestovali zbog novih zakonskih rešenja, kojima bi trebalo da se reše problemi nastali pre 70 godina. Zaštićeni stanari su tvrdili da zbog izmena zakona zakupnina može biti duplo veća. Ukoliko bi došlo do poskupljenja, nosioci stanarskog prava, odnosno zaštićeni stanari, morali bi da izdvajaju između 20.000 i 60.000 dinara za kiriju.

Udruženja stanara su zahtevala da se ta odluka izmeni, jer bi zaštićeni stanari time bili primorani da se, zbog visokih nameta, isele iz stanova u kojima su proveli čitav život. Njihova bojazan je i to da bi oni koji su se navikli na život u određenom delu grada bili premešteni na periferiju. Odluka nije izmenjena.

Izvor: Vebsajt 021, Zoran Strika, 17.10.2017.
Naslov: Redakcija