Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Prilikom izricanja kazne rada u javnom interesu sud će imajući u vidu svrhu kažnjavanja, uzeti u obzir vrstu učinjenog krivičnog dela, ličnost učinioca, kao i njegovu spremnost da obavlja rad u javnom interesu. Rad u javnom interesu se ne može izreći bez pristanka učinioca i može trajati od 30 do 360 sati. Kazna rada u javnom interesu najčešće se izriče za dela: krađa, laka telesna povreda, ugrožavanje sigurnosti, učestvovanje u tuči, uništenje ili oštećenje tuđe pokretne stvari, šumska krađa, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Iz oblasti prekršaja izriče se za neplaćene novčane kazne


Sedmoro Beograđana, ukupno 195 ljudi širom Srbije, u ovom trenutku je zatvorski dan zamenilo za rad u javnom interesu, pokazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

U matičnu knjigu Povereničke službe prva kazna rada u javnom interesu upisana je 18. januara 2007. godine. Od tada, za nešto više od deceniju, izrečeno ih je ukupno 3.275 za krivična dela i 5.092 za prekršaje. Ipak, prema rečima nadležnih, kazna rada u javnom interesu za krivična dela beleži trend rasta.

- Broj izrečenih kazni povećava se svake godine, tako da je u krivičnom postupku najveći broj kazni izrečen 2016. godine, čak 428 - podaci su Uprave.

Rad je moguće obavljati u javnim komunalnim preduzećima, muzejima, pozorištima, bolnicama, mesnim zajednicama... Prema članu 52. Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016), "sud će imati u vidu svrhu kažnjavanja, uzeti u obzir vrstu učinjenog krivičnog dela, ličnost učinioca, kao i njegovu spremnost da obavlja rad u javnom interesu".

- Reč je o ustanovama koje ne ostvaruju finansijsku dobit, odnosno ona se sliva u budžet grada ili države. Zakon je jasan i kazna u javnom interesu ne može da se realizuje u privatnom preduzeću jer oni ostvaruju dobit - ističu iz Uprave, sa kojom je ugovor za izvršenje krivičnih sankcija potpisalo 250 poslodavaca.

Poslodavac omogućava uslove rada i neposredno nadgleda rad osuđenog, dok poverenik uprave Ministarstva pravde vrši nadzor nad osuđenim licem i o svemu važnom obaveštava nadležni sud.

- U slučaju da osuđeno lice ne ispunjava obaveze, poverenik o tome obaveštava sud koji kaznu ili ostatak kazne rada u javnom interesu preinačava u zatvorsku kaznu - napominju nadležni, i navode da su neke od prednosti ove vrste kazne to što osuđeno lice ostaje u društvenoj zajednici, ne prekida mu se radni odnos, u svoje slobodno vreme bavi se besplatnim radom u korist društvene zajednice, predstavlja uštedu i za društvo i rasterećuju se zatvori.

Kazna rada u javnom interesu izriče se u trajanju od 30 do 360 sati.

- Najčešće se izriču za dela: krađa, laka telesna povreda, ugrožavanje sigurnosti, učestvovanje u tuči, uništenje ili oštećenje tuđe pokretne stvari, šumska krađa, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Iz oblasti prekršaja izriče se za neplaćene novčane kazne - navode iz Uprave.

KRIVIČNI ZAKONIK ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016)

Rad u javnom interesu

Član 52

(1) Rad u javnom interesu može se izreći za krivična dela za koja je propisan zatvor do tri godine ili novčana kazna.

(2) Rad u javnom interesu je svaki onaj društveno koristan rad kojim se ne vređa ljudsko dostojanstvo i koji se ne vrši u cilju sticanja dobiti.

(3) Rad u javnom interesu ne može biti kraći od šezdeset časova niti duži od tristašezdeset časova. Rad u javnom interesu traje šezdeset časova u toku jednog meseca i određuje se da bude obavljen za vreme koje ne može biti kraće od mesec dana, niti duže od šest meseci.

(4) Prilikom izricanja ove kazne sud će imajući u vidu svrhu kažnjavanja, uzeti u obzir vrstu učinjenog krivičnog dela, ličnost učinioca, kao i njegovu spremnost da obavlja rad u javnom interesu. Rad u javnom interesu se ne može izreći bez pristanka učinioca.

(5) Ako osuđeni ne obavi deo ili sve časove izrečene kazne rada u javnom interesu, sud će ovu kaznu zameniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih osam časova rada u javnom interesu odrediti jedan dan zatvora.

(6) Ukoliko učinilac ispunjava sve svoje obaveze vezane za rad u javnom interesu, sud mu može dužinu izrečenog rada u javnom interesu umanjiti za jednu četvrtinu.

Izvor: Vebsajt Blic, Milena Rodić, 18.10.2017.
Naslov: Redakcija