Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SARADNJOM INSPEKCIJE I PREKRŠAJNIH SUDOVA DO EFIKASNIJEG PREKRŠAJNOG POSTUPKA: Inspektori više neće morati da idu u prekršajne sudove da dokazuju prekršaj, već će učinilac prekršaja morati da dokazuje suprotno. Sporazumom o priznanju prekršaja otvara se mogućnost za skraćivanje prekršajnog postupka.


Ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Branko Ružić i predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Milan Marinović potpisali su sporazum o saradnji.

Ružić je, nakon potpisivanja tog dokumenta u Palati Srbije, ocenio da je poražavajuće to što je za tri godine više od 95 odsto prekršajnih postupaka zastarelo, ali i dodao da bi ta slika trebalo da se promeni boljom saradnjom inspekcije i prekršajnih sudova.

Ta saradnja dovešće do toga da prijave koje napišu inspektori dobiju efikasan sudski epilog, dodao je on, naglasivši da praktično počinje važan projekat i po pitanju saradnje između inspekcija i prekršajnih sudova, koji se realizuje uz podršku NALED-a.

Ministar je objasnio da bi sporazum trebalo da dovede do efikasnijih postupaka koje pokreću inspektori, tako što oni više neće morati da idu u prekršajne sudove da dokazuju prekršaj, već će učinilac prekršaja morati da dokazuje suprotno.

To što je više od 95 odsto prekršajnih predmeta 2013, 2014. i 2015. godine zastarelo, loše je pre svega za privredu, ali i za inspektore koji su praktično zbog toga demotivisani. Uloga inspekcije je ne da bude represivna, već da bude preventivno-edukativna, što će ovaj sporazum omogućiti, ukazao je ministar.

Ružić je istakao da je namera da se sporazumom o priznanju prekršaja otvori mogućnost da prekršajni postupci traju što kraće i da samim tim dobiju epilog.

Važno je da kada se pokrene postupak, kada inspektor utvrdi prekršajnu prijavu, da svaki nesavestan subjekat bude svestan činjenice da će biti sankcionisan, napomenuo je Ružić i dodao da se inspektori susreću sa preprekama i problemima u svom radu, te da je važno da javnost zna koliko su oni značajni i za reformu čitavog sistema, i za privredu i za sve građane.

Ružić je izrazio zahvalnost i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), uz čiju je pomoć unapređen rad inspekcijskih službi.

Marinović je istakao da prekršajni sudovi sude na osnovu više od 280 zakona iz svih oblasti života i više od 800 podzakonskih akata, te da se uglavnom vezuju za saobraćajne prekršaje, ali i da se bave mnogo važnijim materijama – carinskim, poreskim, deviznim, antibudžetskim i antikorupcijskim predmetima.

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma je kruna saradnje, ali i tek prvi korak na tom planu.

On je naveo da su prekršajni sudovi, posebno u velikim gradovima, preopterećeni, da priliv novih predmeta daleko premašuje mesečnu normu sudije, te da su veoma kratki rokovi zastarelosti za vođenje prekršajnog postupka.

Predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova istakao je da su za gotovo sve inspekcijske oblasti rokovi izuzetno kratki, najkraći u Evropi i u regionu i objasnio da prekršajni sudovi imaju svega dve godine od dana činjenja prekršaja da pravnosnažno okončaju postupak.

Ni inspektorima nije lako da utvrde prekršaj, tako da od dana činjenja prekršaja do dana podnošenja zahteva nekad prođe i više meseci, što oduzima vreme u te dve godine, naveo je predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova.

Savetnik u NALED-u i koordinator stručne grupe Dragana Ilić naglasila je da je bolja saradnja inspekcije i prekršajnih sudova ključna za suzbijanje sive ekonomije, i upozorila na to da istraživanja pokazuju da privreda ne veruje u sistem i mogućnost kažnjavanja počinilaca prekršaja.

Ilić je istakla da manje od trećine privrednika smatra da će počinilac prekršaja biti otkriven, samo 14 odsto njih misli da će kazna biti izrečena, a samo osam odsto privrednika smatra da će prekršilac kaznu i platiti.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Danijel Berg naglasio je da je borba protiv sive ekonomije važna za poslovni ambijent i podsetio na to da su EBRD i Vlada Republike Srbije 2015. godine potpisali inicijativu za poboljšanje investicione klime i poslovanje.

Berg je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Vladom Srbije i radom jedinice u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u koju je uključeno 38 inspekcija i 14 resora.

Izvor: Vebsajt Vlade, 18.10.2017.