Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU: Moguće izmene zakonodavstva radi izjednačavanja zarada i uslova rada domaćih i stranih radnika. Prema važećim pravilima radnik je najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi


Napravljen je jedan od prvih koraka prema kojima bi strani radnici trebalo da imaju istu platu kao i domaći za isti rad. Odbor za rad i socijalna pitanja Evropskog parlamenta prihvatio je izveštaj o predlogu promena direktive o stranim radnicima, što je jedan od prvih koraka u zakonodavnom procesu izmene pravila prema kojima bi strani radnici trebalo da budu plaćeni jednako kao i domaći za isti rad.

Prema predlogu Komisije, strani radnik trebalo bi da ima istu platu i iste radne uslove kao i radnici u zemlji koja ih prima, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi.

Time bi kompanije iz siromašnijih članica izgubile konkurentsku prednost i ne bi mogle da dobijaju posao u bogatijim članicama, a što bi negativno uticalo i na zaposlenost. Na promeni pravila najviše insistira Francuska. Najčešće je reč o radnicima u građevinskom sektoru.

Nakon prihvatanja na Odboru tekst se upućuje na sednicu Evropskog parlamenta, koji će o tome glasati sledeće nedelje.

Izvor: Vebsajt B92, 17.10.2017.
Naslov: Redakcija