Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Okrugli sto o izmenama Ustava 30. oktobra 2017. godine u Novom Sadu. Tema okruglog stola biće "Izvori prava i pitanje neujednačene sudske prakse"


U Nišu je 13. oktobra 2017. godine održana javna debata sa 55 predstavnika organizacija civilnog društva i pravosuđa u vezi sa izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tema debate je bila "Izbor i sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca".

U uvodnom delu, učesnicima su se obratili Žarko Stepanović, v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Ksenija Milenković, pomoćnik ministra za evropske integracije i Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde zadužen za evropske integracije i međunarodne projekte, nakon čega je usledila diskusija.

Konsultativni proces u vezi sa izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe sprovodi Ministarstvo pravde u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom. Proces je započet 22. maja 2017. godine raspisivanjem javnog poziva za dostavljanje predloga i sugestija za identifikovanje ustavnih odredbi koje se odnose na pravosuđe, a koje je potrebno izmeniti, kao i dostavljanje konkretnih predloga za izmenu sa njihovim jasnim obrazloženjem, od strane organizacija civilnog društva. Do isteka roka, 30. juna 2017. godine 16 organizacija civilnog društva/mreža organizacija odazvalo se pozivu i dostavilo svoje predloge.

U međuvremenu je Ministarstvo pravde, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom, organizovalo tri okrugla stola 21. jula i 7. septembra u Beogradu i 26. septembra 2017. godine u Kragujevcu i na njima su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva koje su dostavile svoje priloge i analize, predstavnici državnih organa, međunarodnih organizacija i ambasada. Dodatne priloge organizacija civilnog društva možete naći ovde.

Održavanje javnih debata predstavlja još jedan vid uključivanja zainteresovane javnosti u cilju obezbeđivanja širokog konsultativnog procesa izmene najznačajnijeg pravnog dokumenta u Republici Srbiji.

Sledeći okrugli sto biće održan u Novom Sadu, 30. oktobra 2017. godine, sa početkom u 10 časova, Kongresni centar Master Novosadskog Sajma, adresa Hajduk Veljkova 11. Tema okruglog stola biće "Izvori prava i pitanje neujednačene sudske prakse".

Izvor: Vebsajt Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, 16.10.2017.
Naslov: Redakcija