Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Lokalne samouprave imaju rok do 27. novembra 2016. godine da evidentiraju sve nelegalno izgrađene objekte na svojoj teritoriji. U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navode da produžetka roka neće biti, ali da bi se dodatno olakšao posao opštinama, biće omogućeno da se prilikom popisa koristi satelitski snimak


Za blizu godinu dana, koliko je prošlo od usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015), legalizovano je samo 2,8 odsto objekata od 770.934, koliko je do sada ukupno podneto zahteva za legalizaciju po svim starim zakonima.

Ako uzmemo u obzir procenu da imamo oko 1,5 miliona nelegalnih građevina, broj onih koje su ozakonjene je tek 1,5 odsto.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističu da su, zaključno sa 15. septembrom 2016. godine, doneta 21.964 rešenja o legalizaciji.

"Ovaj broj je sigurno i veći, jer svakog dana dolaze novi podaci o izdatim rešenjima o ozakonjenju. Iako je obim posla građevinskih inspektora i ostalih nadležnih povećan, to je jedini način da se konačno reši problem nelegalnih objekata", kažu u Ministarstvu građevinarstva.

U Ministarstvu navode da će svi objekti koji su do sada popisani biti obuhvaćeni postupkom ozakonjenja. Kako naglašavaju, rok za završetak legalizacije ne postoji, ali postoji određen datum do kada je neophodno utvrditi tačan broj nelegalno podignutih građevina.

"Rok za završetak popisa je 27. novembar 2016. godine. Ne planira se produžetak roka, ali da bi se dodatno olakšao posao opštinama, biće omogućeno da se prilikom popisa nelegalnih objekata koristi satelitski snimak", navode u Ministarstvu.

Građani ne moraju da podnose zahtev za legalizaciju ukoliko su im objekti izgrađeni pre jula ove godine, kada je načinjen satelitski snimak, već će dobiti obaveštenje posle popisa. Posle toga moraće da plate takse za legalizaciju i tako uđu u proceduru.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Zec kaže da legalizovanje objekata u Srbiji nije moguće rešiti na pravedan način. "To je proces koji traje decenijama i nije problem samo sadašnje vlasti. Doneto je već pet zakona o legalizaciji i uvek su bili aktuelni uoči izbora. Posle se sve zaboravi", smatra Savić.

On ističe da se opraštanjem nelegalne gradnje šalje loša poruka.

"Dok su neki građani čekali mesecima na dozvole za početak gradnje i sve uredno plaćali, drugi su gradili na divlje. Sada im je sve oprošteno", navodi Savić.

Izvor: Vebsajt 021, 18.10.2016.
Naslov: Redakcija