Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU: Srbija da ostvari vladavinu prava, ojača pravosuđe i usaglasi spoljnu politiku sa EU


Evropska unija (EU) smatra da Srbija mora postići rezultate u reformama vladavine zakona, jačanju pravosuđa i borbi protiv korupcije, a postepeno mora usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom EU, istaknuto je u "Prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU" koje su 17. oktobra 2016. godine u Luksemburgu podržali šefovi diplomatija Unije.

Kako se navodi, ta obaveza predstoji Srbiji posle otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU.

"EU ohrabruje Srbiju da iskoristi pozitivan zamah napred i ojača zakonodavne reforme i njihovu punu primenu na ključnim poljima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medija", stoji u dokumentu koji je ministrima EU podnela na razmatranje visoka predstavnica Federika Mogerini.

Posebna pažnja treba da bude posvećena temeljnim pravima, uključujući "najranjivije" grupe i manjine.

"Takođe će biti važno da Srbija zadrži konstruktivan stav prema svim susedima i ostane angažovana u inicijativama regionalne saradnje, dok će EU i dalje pozivati Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa Okvirom za pregovore EU o članstvu sa Srbijom", navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da "proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, odnosno dijalog uz podršku EU, mora biti u dobroj veri nastavljen tokom 2016. godine, a sporazume u dijalogu moraju sprovesti obe strane što je važno za napredak ka EU".

Izvor: Vebsajt RTV, 17.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija