Zastava Bosne i Hercegovine

OTPOČINJANJE PREGOVORA O SVEOBUHVATNOM EKONOMSKOM PARTNERSTVU SA UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA


Prva runda pregovora za zaključivanje Sporazuma o sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (“Serbia - UAE Comprehensive Economic Partnership Agreement”) se održava 18. i 19. septembra 2023. godine u Dubaiju (UAE).

Zvanični pregovori otpočeli su po potpisivanju Мodaliteta vođenja pregovora za zaključivanje Sporazuma o sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Terms of refference) od strane ministara trgovine Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Cilj sporazuma je uspostavljanje zone slobodne trgovine, promovisanje mogućnosti za pristupanje tržištu i liberalizacija ne samo trgovine robama nego i trgovine uslugama i investicijama, kao i jačanje razvoja digitalne ekonomije i produbljivanje međusobne ekonomske saradnje.

Pregovori se odvijaju u okviru radnih grupa za određene oblasti (osnovni tekst sporazuma, robe, tehničke barijere u trgovini, poreklo robe, zaštita prava intelektualne svojine, usluge i dr.). Očekuje se završetak pregovora do kraja 2023. godine i njegovo stupanje na snagu tokom 2024. godine. Sporazum će stupiti na snagu prvog dana drugog meseca po prispeću pisane notifikacije o završenom procesu ratifikacije u obe strane.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 18.09.2023.