Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG PRAVILNIKA O MINIMALNIM USLOVIMA ZA IZDAVANJE POJEDINAČNIH DOZVOLA ZA KORIŠĆENJE RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA NA OSNOVU SPROVEDENOG POSTUPKA JAVNOG NADMETANJA U RADIOFREKVENCIJSKIM OPSEZIMA 694-790 MHZ, 2500-2690 MHZ I 3400-3800 MHZ: Sledeće godine moguće uvođenje 5G mreže


Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da je u toku javna rasprava o dva bazična medijska zakona - Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima.

On je istakao i da je naredne godine moguće uvođenje 5G mreže u Srbiji, od koje bi svi građani naše zemlje imali koristi.

- Do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno je nekoliko koraka, prvi je urađen još u aprilu ove godine kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 35/2023) koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet. Drugi korak je pravilnik koji je od ove nedelje na javnoj raspravi, koja će trajati 30 dana jer želimo da sve bude transparentno. Svi telekomoperatori mogu da daju svoje komentare. Treći korak je aukcija koja, ukoliko sve bude kako planiramo, može da se organizuje naredne godine. Tu aukciju organizuje RATEL tako da sredinom naredne godine taj postupak dodele frekvencija može biti završen. Pravilnik definiše nekoliko stvari - koliko planiramo dozvola za 5G da izdamo, koja će biti minimalna cena, koji su frekventni opsezi, a ono što je najvažnije, čini mi se, jeste brzina pokrivanja. Jer naravno, 5G mreža ne može da se uradi u jednoj godini - najbitniji su nam veliki gradovi, auto-putevi i taj pravilnik će upravo odrediti dinamiku uvođenja - kaže Jovanović.

Što se tiče prednosti 5G mreže i šta će to doneti građanima Srbije ministar Jovanović je rekao da će od nje svi imati koristi.

- Postoje mnoge prednosti 5G mreže za građane i privredu. Dve stvari su bitne sa tehničke strana, u odnosu na 4G mrežu, 5G mreža omogućava mnogo veće protoke kada je u pitanju internet, koji je ključan pojam u modernim telekomunikacijama. Druga bitna stvar je što je kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično svedeno na minimum. To znači da će građani moći da gledaju multimedijalne sadržaje na drugačiji način, tako što, recimo, gledaju utakmicu i biraju sa koje će kamere gledati prenos. Ova mreža takođe omogućava upravljanje robotima u industriji, i siguran sam da će zbog toga značajno doprineti razvoju inovacija u Srbiji - ističe ministar.

On je napomenuo da je u toku javna rasprava o dva bazična medijska zakona, koja uređuju informisanje i da je ministarstvo na čijem je čelu predano radilo na ovim nacrtima, zajedno sa novinarskim udruženjima i međunarodnim partnerima.

- Kao ministar informisanja veoma sam zadovoljan što smo došli do verzija nacrta dva izuzetno važna medijska zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Ove nacrte smo radili predano i temeljno, i to su bazični zakoni koji definišu medijsku sferu. Radili smo ih zajedno sa novinarskim udruženjima i sa međunarodnim partnerima - delegacijom EU u Srbiji, OEBS-om, Ambasadom Kraljevine Norveške i Fondacijom Konrad Adenauer. Što se tiče Zakona o javnom informisanju, preciznije je definisan javni interes i značajno je poboljšan način sufinansiranja medija, definisano je kako se raspisuju oglasi, ko su članovi komisije, prvi put se spominje Savet za štampu kao samoregulatorno telo, koje prati kršenje kodeksa novinara. Što se tiče Zakona o elektronskim medijima, on značajno pojačava nezavisnost REM-a, kako organizacionu, tako i finansijsku. Čak 50 članova zakona definiše sam REM. Ono što bih posebno istakao je da se po prvi put zakonodavna vlast, odnosno odbori Narodne skupštine Republike Srbije i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine povlače iz predlaganja članova saveta REM-a. Do sada su oni predlagali tri člana, a po ovom predlogu zakona njih će predlagati poverenik za ravnopravnost, ombudsman i udruženja elektronskih medija - izjavio je Jovanović.

Jovanović je na kraju pozvao sve da se uključe u javnu raspravu o medijskim zakonima, koja traje do 6. oktobra, jer će, prema njegovim rečima, svaki komentar koji može da poboljša medijsku sferu biti usvojen.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, 15.09.2023.
Naslov: Redakcija