Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Za unapređenje položaja potrošača predlaže se uvođenje institucije potrošačkog ombudsmana, više novca potrošačkim organizacijama i veća ovlašćenja tržišnoj inspekciji


Uprkos postojanju pravnog okvira, kao i jačanju potrošačkih organizacija, položaj potrošača u našoj zemlji i dalje nije povoljan. Najčešći problemi sa kojima se suočavaju jeste izostanak volje trgovaca da postupe po reklamacijama na robu ili uslugu, dok su sudski postupci dugi i skupi. Jedan od predloga za unapređenje stanja je uvođenje institucije potrošačkog ombudsmana, takozvanog Zaštitnika potrošača.

Problem zaštite prava potrošača u Srbiji nije toliko pravni okvir, već mehanizmi koji obezbeđuju njegovu primenu u praksi, smatra Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike. Kako bi se izbegli dugi i skupi sudski procesi, jedan od predloga je uvođenje zaštitnika potrošača, dodaje Lazarević.

Treća opcija za poboljšanje stanja u toj oblasti, koja je možda najjednostavnija za primenu je, prema Lazarevićevim rečima, više novca potrošačkim organizacijama, i veća ovlašćenja tržišnoj inspekciji. Kada je reč o inspekcijskim kontrolama, godišnje se obavi oko 5 hiljada, kaže načelnica tržišne inspekcije Mirjana Damjanović, ali je, kako kaže, i dalje problem nedostatak inspektora.

Ona je navela da godišnje dobijaju između tri i četiri hiljade prijava građana, koje se najčešće odnose na reklamacije i reklamacioni postupak. Većina ima elemente za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora, dok u ostatku, kako kaže, potrošači nešto nisu dobro razumeli.

Damjanović je istakla da inspekcija ima i edukativnu ulogu. Kako kaže, obavljaju oko hiljadu službenih savetodavnih poseta, a trenutno trgovce koji robu prodaju na daljinu, dodatno informišu i savetuju oko propisanih obaveštenja i dokumenata u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 15.09.2023.
Naslov: Redakcija