Zastava Bosne i Hercegovine

DRUGI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF U VRNJAČKOJ BANJI, OD 17. DO 20. SEPTEMBRA 2023. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Obrađene teme o e-fakturisanju, konverziji građevinskog zemljišta, o pravima i obavezama zaposlenih kod korisnika javnih sredstava


U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava u Vrnjačkoj Banji, u periodu od 17. do 20. septembra, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", drugog dana savetovanja, 18. septembra 2023. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora dan je počeo predavanjem advokata Ranka Jerkovića, koji je izlagao na temu odlučivanja o pravima i obavezama zaposlenih kod korisnika javnih sredstava.

Bojana Jakšić Kovačević, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika izdanja "Budžetski instruktor" i "Pravo u javnom sektoru" održala je predavanje o korisnicima javnih sredstava kao stranke u sudskim i drugim postupcima.

Novine u Zakonu o planiranju i izgradnji, koje se odnose na konverziju građevinskog zemljišta su bile treća tema za javni sektor, o čemu je govorio Miloš Bjelanović, načelnik Odeljenja za drugostepeni postupak u Republičkom geodetskom zavodu.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održala je Nataša Ćirić, diplomirani pravnik, dugogodišnji rukovodilac u pravnim i opštim poslovima, poslovima u oblasti obrazovanja i vaspitanja i nekadašnji republički prosvetni inspektor, koja je govorila o novinama u zakonima i obavezama ustanova obrazovanja i vaspitanja na početku školske 2023/2024. godine.

Za učesnike iz privatnog sektora dan je počeo predavanjem Aleksandra Milanovića, glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor” na temu Poreski tretman autorskih naknada iz ugla poreza po odbitku i PDV, sa posebnim osvrtom na licence za softver.

Olica Pješčić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor” održao je predavanje o smanjenju obračunatog PDV po osnovu naknadnog smanjenja osnovice i po osnovu storniranja fakture - uslovi za smanjenje PDV, iskazivanju podataka u obrascu POPDV i evidentiranju smanjenja PDV U SEF.

Završno predavanje drugog dana Savetovanja za učesnike iz privatnog sektora održala je Tijana Smiljanić, odgovorni urednik stručnog časopisa “Poresko-računovodstveni instruktor”, na temu specifičnosti kod evidentiranja PDV u SEF * Način evidentiranja, rokovi i kaznene odredbe u vezi sa evidentiranjem PDV u SEF.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 17.09.2023.