Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O VISINI MINIMALNE CENE RADA ZA PERIOD JANUAR–DECEMBAR 2023. GODINE: Minimalac veći 14,3 odsto, privrednici nezadovoljni


Vlada Republike Srbije donela je Odluku o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2023. godine ("Sl. glasnik RS", br. 105/2022), kojom se minimalna zarada od 1. januara 2023. godine uvećava za 14,3 odsto i iznosiće 40.020 dinara mesečno.

Minimalna cena rada povećana je sa 201,22 dinara po radnom času na 230 dinara u 2023. godini.

Minimalna zarada trenutno je 35.012 dinara.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je “rekordno povećana minimalna zarada, koja će po prvi put biti veća od 40.000 dinara, a posebno je važno to što je postignuto da minimalna zarada realno raste više nego što raste inflacija, kako bi se očuvao, ali i poboljšao, kvalitet života građana Srbije”.

Međutim, u privrednim udruženjima ne misle tako i smatraju da je poreski sistem neuređen.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ocenjuje da je minimalna cena rada, koja je će sledeće godine iznositi 40.020 dinara, rezultat nepravednog i neuređenog poreskog sistema koji najmanje zarade opterećuje najvećim nametima.

Takav poreski sistem ide na ruku krupnom kapitalu, kako kažu, a na štetu domaćeg preduzetništva koje se u takvom privrednom ambijentu ne može razvijati.

“Potrebno je pristupiti ozbiljnoj reformi poreskog sistema, profesionalizaciji Poreske uprave i reviziji kadrova i savetnika u Ministarstvu finansija koji svojim lošim radom guraju u propast ekonomiju Srbije”, ocenjuje Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 15.09.2022.
Naslov: Redakcija