Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ĐAČKA POLISA OSIGURANJA: Školski saveti roditelja odlučuju koja će ponuda osiguravača biti izabrana


Od oko 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola kod nas, dve trećine je osigurano. Broj osiguranih poslednjih godina raste, o tome koju će ponudu osiguravača izabrati odlučuju Školski saveti roditelja koji se najčešće rukovode povoljnijom cenom. Zbog toga, kada se nesrećni slučaj desi, iznosom odštete mnogi nisu zadovoljni.

Aleksa je krenuo u osmi razred, zna šta bi u ovoj školskoj godini voleo da se ponovi, a šta nikako.

"Uspeh može da se ponovi, ali da dvaput lomim ruku u istoj godini, to ne", kaže Aleksa Zeković, učenik OŠ "Ivan Milutinović".

"Mi smo se iznenadili kad su nas odbili za odštetu, pogotovo što sam ja bio u savetu roditelja kad smo birali ponudu. Niko nije reko da ima pravo na jednu povredu", rekao je Tair Zeković, Aleksin otac.

Ipak u ponudi sve piše, treba pažljivo čitati, jer se uslovi razlikuju ne samo među osiguravačima, već i ista kompanija nudi više polisa.

Miloš Cicmil iz "Vinerštediše osiguranja", rekao je da kod njih osigurana suma za posledice nesrećnog slučaja nije iscrpna.

"U toku jedne školske godine, dete može da lomi ruku nekoliko puta, svi ti slučajevi biće pokriveni polisom osiguranja", istakao je on.

Škole se najčešće odlučuju za godišnju uplatu osiguranja od 200 do 500 dinara, po učeniku.

Može se osigurati i za 100 dinara, u tom slučaju za prelom kosti odšteta je 2.500 dinara, a ako nastane invaliditet isplaćuje se 250.000. Uz uplatu 500 dinara, za prelom se isplaćuje 9.000, a za invaliditet 900.000 dinara.

Sa rastom uplate višestruko se uvećavaju odštete, među njima i za izostanak iz škole od najmanje 100 dinara po danu.

"Sprečenost se dokazuje, potvrdom najpre lekara da je nastala povreda uslovila odsustvo sa nastave, a zatim i potvrdom škole da je učenik odsustvovao", kaže Milica Korica iz "Đenerali osiguranja".

Pri izboru polise, retki su oni kojima cena nije najvažnija.

"Moje iskustvo govori da je kriterijum ta osigurana suma, dakle to je zbir svih tih suma, ta polisa prošle godine bila je 350 dinara po učeniku", kaže Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije.

Oko 40.000 učenika godišnje zbog povrede, naplati odštetu. Na taj način osiguranja vrate više od polovine novca prikupljenog uplatama. Kraj oktobra je rok da škole izaberu osiguravača, na roditeljima je da uplatom, dete osiguraju ili ne.

Savet je da oni koji odlučuju koju će ponudu izabrati, obrate pažnju da li je reč o osiguranju učenika samo dok je u školi ili 24 časa, svakodnevno.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 15.09.2019.
Naslov: Redakcija