Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE PORODIČNOG ZAKONA: Biće regulisana zabrana maloletničkih brakova, a predviđene su i krivične sankcije za roditelje koji ugovaraju te brakove, kao i za one koji počnu zajednički život s maloletnikom


Izmenama i dopunama Porodičnog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) biće ukinuti maloletnički brakovi u Srbiji, a za roditelje koji ugovaraju te brakove predviđene su krivične sankcije, kao i za one koji počnu zajednički život s maloletnikom.

- Sada su izmene i dopune Porodičnog zakona, kojima se zabranjuju maloletnički brakovi, u radnoj verziji, a kroz narednih dvadeset dana će biti pretočene u formu Nacrta zakona. Očekujemo da će izmene i dopune biti u skupštinskoj proceduri do početka novembra ove godine - rekli su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Odluku da mlađi od 18 godina ne mogu da stupe u brak ministarstvo je, kako kažu, donelo nakon realizovanih istraživanja o uzrocima i posledicama zaključenja maloletničkog braka po rast i razvoj dece, organizaciju života, zdravlje i obrazovanje deteta, kao i pojave koje se u ovakvim slučajevima javljaju - prinuda na brak maloletnog lica, trgovina decom radi zaključenja braka, eksploatacija, zlostavljanje i nasilje nad decom.

Da je siromaštvo milje iz koga proističe najviše maloletničkih brakova, tvrdi Slavica Rakić iz udruženja Romani cikna, koje već godinama učestvuje u borbi protiv ranih, ugovorenih i prisilnih brakova.

- To što trenutno uz pristanak roditelja dečaci i devojčice od 16 godina mogu da stupe u brak nije nimalo dobro, oni u tom uzrastu nisu formirana ličnost, ni mentalno, ni fizički, niti emotivno i socijalno. Osobe u tom periodu nisu dovoljno zrele da stupe u brak i stvaraju porodicu, čak bi se moglo reći da je i 18 godina prerano - rekla je Rakićeva.

Istraživanje koje je realizovao Unicef prikazalo je da su maloletnički brakovi najprisutniji u romskoj nacionalnoj manjini i u ruralnim područjima istočne i jugoistočne Srbije. Isto istraživanje je pokazalo da su posledice maloletničkih brakova te da devojčice postaju obespravljene i da u potpunosti zavise od svojih muževa. One često budu lišene osnovnih prava na zdravlje, obrazovanje i bezbednost, svakodnevno se suočavaju s fizičkim, psihološkim, ekonomskim i seksualnim nasiljem. Ovakva vrsta brakova je povezana s ranim i čestim trudnoćama, kao visokim stopama mortaliteta i morbiditeta među majkama.

U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, oko 2.000 maloletnika je u prethodnoj godini zasnovalo bračnu ili vanbračnu zajednicu - 204 dečaka i 1.215 devojčica.

Ljudi nađu načina da zaobiđu zakon. Oni ugovaraju brakove za svoju decu, najčešće ćerke, a ti brakovi se ne ozvaničavaju uvek zakonski, nego devojka samo počne zajednički život s mužem koji joj je nametnut. Veoma je teško doći do tačnih podataka, onda nastaju priče da je devojčica otišla u inostranstvo kod rođaka, retko ko hoće da prizna da je svoje dete bukvalno prodao ili dao u neku novu porodicu pre punoletstva. Sama zabrana maloletničkih brakova kao takva neće mnogo uticati na te koji su to radili, ali bi adekvatne kazne mogle dosta da pomognu da se smanje rani i ugovoreni brakovi - kaže Slavica Rakić.

Izvor: Vebsajt Kurir, Nevena Tomašević, 15.09.2019.
Naslov: Redakcija