Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU SA KINESKOM REGULATORNOM KOMISIJOM ZA BANKARSTVO I OSIGURANJE: Memorandum o razumevanju odnosi se na međusobnu saradnju dva regulatora, kroz razmenu podataka i informacija u oblasti supervizije banaka i osiguravajućih društava, a u cilju međusobnog održavanja efikasnosti bankarskih sistema država članica


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) Guo Shuqing potpisali su u Pekingu Memorandum o razumevanju između ove dve institucije.

Očekuje se da Memorandum o razumevanju podstakne saradnju finansijskih sektora Kine i Srbije, kao i razmenu ideja i iskustava naročito u oblasti bankarstva i osiguranja.

Guverner Tabaković istakla je prilikom potpisivanja da je današnji susret, organizovan u okviru posete predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i srpske državne delegacije Kini, još jedna potvrda uspešne saradnje dve prijateljske zemlje.

“Posebno nam je važna podrška koju Kina pruža našoj zemlji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast”, rekla je guverner.

Ona je naglasila i da Narodna banka Srbije daje pun doprinos intenziviranju ekonomske saradnje sa Kinom.

“Tako smo decembra 2014. doneli odluku o uvođenju kineskog juana na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu, juna 2016. zaključili smo bilateralni svop aranžman sa centralnom bankom Kine, dok smo novembra 2017. potpisali Memorandum o razumevanju sa China UnionPay”, podsetila je guverner.

Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje (China Banking and Insurance Regulatory Commission - CBIRC) je jedinstveno regulatorno telo nadležno za superviziju banaka i osiguranja, nastalo spajanjem dva ranije postojeća odvojena regulatorna tela - regulatornog tela za superviziju banaka Kine sa regulatornim telom za superviziju u oblasti osiguranja.

Memorandum o razumevanju odnosi se na međusobnu saradnju dva regulatora, kroz razmenu podataka i informacija u oblasti supervizije banaka i osiguravajućih društava, a u cilju međusobnog održavanja efikasnosti bankarskih sistema država članica.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 18.09.2018.
Naslov: Redakcija