Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN OKRUGLI STO O NACRTU USTAVNIH AMANDMANA U OBLASTI PRAVOSUĐA: Predstavljen Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, poručila je da su ustavne reforme važne zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, budući da one treba da obezbede da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju i građani i privreda.

Brnabić je na okruglom stolu o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa istakla da je u toku dijalog oko toga kako da se dođe do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori.

“U svakom ozbiljnom društvu postoji sistem check and balance, što znači da sudstvo ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe”, istakla je premijerka i poručila da to ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji.

Taj sistem obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu, podvukla je ona i ocenila da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i napravilo dobar posao kada je reč o ustavnim reformama.

Na okruglom stolu, koji je organizovalo Ministarstvo pravde, predstavljen je Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Jadranka Joksimović, izjavila je da je Srbija u procesu ustavnih promena, u proceduralnom smislu, u potpunosti ispunila sve zahteve i obaveze, što je važan deo demokratije i demokratskog odlučivanja.

Joksimović je na okruglom stolu o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa istakla da se reforma pravosuđa radi zbog dobrobiti građana Srbije i približavanja idealu vladavine prava kakvo postoji u većini zemalja EU.

“Evropske integracije kroz pregovore za Poglavlje 23 daju važan okvir i instrument o tome na koji način treba da dođemo do suštine - efikasnog, nezavisnog i pravosuđa koje će značiti viši standard vladavine prava”, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija je, imajući u vidu praksu pregovaranja drugih zemalja, u svakom pogledu obavila dobar posao.

“Debata je, naravno, uvek dodatna vrednost, ali važno je da smo sve obaveze važne za proces evropskih integracija i sve kriterijume iz okvira pregovaračkog procesa ispoštovali u dosadašnjem toku izrade ustavnih amandmana”, ocenila je Joksimović. 

Ustavne izmene, kako je dodala, nisu deo Nacionalnog plana za usvajanje pravnih tekovina EU, jer svaka država pojedinačno uređuje svoj sistem, i to na adekvatan način primereno kulturološkom, pravnom, socijalnom i istorijskom obrascu, ali u skladu sa načelima vladavine prava.

Sa stanovišta obaveza iz pregovora u okviru Poglavlja 23, činjenica je da su sve strukovne organizacije i udruženja pozvani da daju sugestije, sve je transparentno, obezbeđena je potpuna inkluzivnost i tu obavezu smo u potpunosti ispunili, zaključila je Joksimović.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 18.09.2018.
Naslov: Redakcija