Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Za Udruženje sindikata penzionera, Zakon je u celini neustavan i protivan opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima


Blizu 750.000 penzionera u Srbiji do kraja godine očekuje da na njihove adrese prestanu da stižu umanjeni čekovi, odnosno da se njihova mesečna primanja vrate na nivo od pre 1. novembra 2014. godine. Naime, Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016 - dalje: Zakon) je "usmeno" oročen na 31. decembar 2017. godine, ali u samom propisu nigde ne stoji taj datum, iako se uveliko priča o njemu.

Ovo potvrđuje i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Momo Čolaković i naglašava da taj datum nigde nije upisan kao krajnji za umanjene čekove.

- Kao i za svaki drugi zakon, Narodna skupština mora da donese odluku ukoliko se on ukida - kaže Čolaković. - O tome se još nije pričalo, ali se nadam da će penzioneri na vreme biti obavešteni. Smatram da je vreme da im se uzvrati za sve ono čemu su doprineli u poslednje tri godine. Mislim da penzioni čekovi moraju da se usklade na način koji je trenutno najbolji mogući.

On objašnjava da, ukoliko se postigne dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom, propis može prestati da važi, ali ako toga ne bude, onda mora da se nađe najpovoljnije rešenje. Čolaković smatra da penzije moraju da prate plate i očekuje da će Vlada imati razumevanja za najstarije u Srbiji.

U Zakonu nije navedeno koliko će budžet uštedeti po osnovu umanjenja penzionerskih primanja većih od 25.000 dinara. Ali se zna da su iz budžeta pre tri godine u Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje stizale dotacije u iznosu od oko 45 odsto potrebnih sredstava za isplatu penzija. Sada je situacija mnogo bolja i u kasu PIO fonda stiže 33 procenta sredstava.

Za Udruženje sindikata penzionera, Zakon je u celini neustavan i protivan opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

- Ne mislim da će od Nove godine, iako se govorilo o tome, čekovi biti vraćeni na staro. Pa tim novcem se godišnje puni budžet sa oko 200 miliona dinara - kaže Milorad Vujasinović, počasni predsednik USPS-a. - Biće povećane samo za onoliko koliko vlast misli da treba da budu veće. Tražili smo, kao udruženje, sastanak s predsednikom Vlade i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po tom pitanju. Pošto nam nisu odgovorili odlučni smo u tome da idemo dalje. Čim Ustavni sud odgovori na našu inicijativu, bilo pozitivno ili negativno, idemo u Strazbur.

U nekoliko beogradskih advokatskih kancelarija kažu da u praksi nemaju nijedan slučaj da su penzioneri podneli tužbu zbog umanjenja penzija, ali da svakako oni mogu da se obrate sudovima. Međutim, njihov savet je da se naoružaju strpljenjem, jer spor može veoma dugo da traje. Očekuju da će najstariji početi da se javljaju sada, kada većina njih smatra da ističe rok za umanjenje.

Penzije se od novembra 2014. godine isplaćuju tako što se iznos veći od 25.000 dinara umanjuje po stopi od 22 odsto, a oni iznad 40.000 dinara po stopi od 25 odsto. Tako je, na primer, penzija od 35.000 smanjena za 2.200 dinara, i prostom računicom jasno dolazimo do zaključka da je penzioner sa ovim čekom uštedeo državi 79.200 dinara. Onome kome je penzija 50.000 mesečno, oduzeto je 5.800 dinara, što je za tri godine 208.800 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 16.09.2017.
Naslov: Redakcija