Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Istraživanje Transparentnosti Srbije pokazuje da primena Zakona nije donela profesionalizaciju upravljanja i departizaciju. Preporuka je da se izmenama Zakona ograniči "v. d. stanje" i to određivanjem maksimalnog vremena koje sme da protekne između razrešenja direktora i okončanja konkursa za izbor novog


Na osnovu istraživanja koje je sprovela na uzorku od 30 javnih preduzeća, među njima 15 lokalnih, Transparentnost Srbija ocenjuje da primena Zakona o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) nije donela profesionalizaciju upravljanja i departizaciju.

Na čelu tih preduzeća, naime, i dalje su vršioci dužnosti, iako je u martu 2017. godine istekao rok za okončanje konkursa za izbor direktora.

Oblast u kojoj je, međutim, ostvaren napredak je upravo - transparentnost.

Na početku posmatranja, samo jedno od 30 preduzeća je objavilo sva dokumenta i informacije na koja su po Zakonu obavezni, ali je na kraju istraživanja sve obaveze ispunjavalo osam preduzeća, dok je kod još desetak uspostavljen sistem redovnog objavljivanja.

Direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da je preporuka da se izmenama Zakona ograniči "v. d. stanje" i to određivanjem maksimalnog vremena koje sme da protekne između razrešenja direktora i okončanja konkursa za izbor novog.

Potrebno je, smatraju, analizirati rezultate rada Nadzornih odbora i preispitati njihovu ulogu, dok bi osnivači preduzeća trebalo da utiču na to da sva preduzeća imaju sajtove, što nije slučaj kod svih lokalnih preduzeća.

Jedna od preporuka je da se detaljnije urede odnosi javnih preduzeća sa medijima i oglašavanje, kao i da se ponovo definišu pravila u oblasti donacija i sponzorstva javnih preduzeća.

Izvor: Vebsajt RTS, 15.09.2017.
Naslov: Redakcija