Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Usvajanje Zakona kasni već godinu dana


Usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti kasni već godinu dana, a po svemu sudeći, glasanje o njegovim odredbama još neko vreme neće se naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije.

Iako Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja nije u potpunosti odbacilo tekst Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, stavovi potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović i ministra Đorđevića oko mogućnosti njegove primene i dalje su nepomirljivi.

Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti ministarka Mihajlović opisala je kao akt budućnosti, međutim u sadašnjosti, donosi jedino medijske spekulacije o narušenom jedinstvu Vlade. Da su novinski napisi samo glasine, uverava ministar Đorđević, ali Nacrt zakona na kom je tim ministarke Mihajlović radio tri godine, opisuje kao "populistički", neefikasan i nefunkcionalan.

"Mi ne želimo da donesemo zakone koji će biti populistički, već zakone koji će biti po meri svih građana i građanki i koji će biti primenjivi. I koji će dati efekta. Mi imamo sad Zakon o ravnopravnosti polova ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009)...Ako želimo da iskopiramo i da imamo isto nefunkcionalan zakon, onda je to jedna stvar. Sektor koji se bavi time intenzivno radi na tome šta i kako treba promeniti u zakonu o rodnoj ravnopravnosti", rekao je Đorđević.

Konkretne odgovore na pitanja šta i kako treba promeniti, nadglasala je medijska bura, koju već danima stišava i Zorana Mihajlović.

Izvor: Vebsajt N1, Ksenija Pavkov, 17.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija