Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: IZNOŠENJE LIČNIH PODATAKA IZ ZEMLJE PROTIVUSTAVNO


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić istakao je da je prikupljanje podataka klijenata banaka, u cilju saradnje sa poreskim organima SAD, protivustavno, ali da ministar finansija treba da obrati pažnju na eventualne negativne posledice na koje je ukazalo Udruženje banaka.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika Šabić je pismom upućenom ministru finansija podsetio da je sproveo postupak nadzora u svim poslovnim bankama u Srbiji povodom prikupljanja podataka klijenata u cilju saradnje sa poreskim organima SAD na primeni njihovog FATCA zakona i eventualnog iznošenja podataka iz Srbije.

Nakon sprovedenog nadzora Poverenik je uputio upozorenja da za navedenu obradu podataka u uslovima nepostojanja potpisanog i ratifikovanog FATCA sporazuma nema valjanog pravnog osnova i posebno, da bi iznošenje ličnih podataka iz zemlje predstavljalo ozbiljan, kažnjiv prekršaj utvrđen članom 57 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako se dodaje Poverenik je ministru finansija prosledio pismo koje mu je Udruženje banaka uputilo nakon sprovedenog nadzora i u kome Udruženje izražava razumevanje za stav Poverenika, ali i bojazan da bi usled (ne)postupanja drugih nadležnih državnih organa mogle nastupiti vrlo neprijatne posledice.

S tim u vezi, Poverenik je ukazao da to pismo ne može promeniti navedeni stav Poverenika, budući da se isti zasniva na nedvosmislenim i jasnim odredbama Ustava i zakona, ali da je mišljenja da eventualne posledice na koje pismo ukazuje svakako zaslužuju pažnju ministra finansija i preduzimanje adekvatnih mera.

Izvor: