Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRTOM ZAKONA O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Osobe koje prijave korupciju moći će da traže sudsku zaštitu. Teret dokazivanja na poslodavcu


Pomoćnik ministra pravde Radomir Ilić izjavio je da Nacrt Zakona o zaštiti uzbunjivača omogućava osobama koje prijave korupciju odnosno uzbunjivačima da pred sudom zatraže svoju zaštitu i dodao da će teret dokazivanja biti na poslodavcu.

"Najbitnija je ta privremena mera. Ne može se čekati na konačnu odluku suda i uzbunjivač onog trenutka kada se oseti ugroženim, ukoliko je poslodavac učinio nešto na štetu uzbunjivača, može tražiti privremenu meru u roku od osam dana", objasnio je Ilić za RTS.

On je rekao da se ovo pravo ostvaruje u postupku koji je dosta drugačiji od redovnog postupka i da su rokovi hitniji.

Na pitanje ko snosi troškove sudskog postupka i na kome je teret dokazivanja, Ilić je rekao da troškove pokriva poslodavac kao ekonomski jača strana u postupku.

"Poslodavac je po suštini ekonomski jača strana i ukoliko je makar doveo u sumnju da je izvršio odmazdu prema uzbunjivaču, onda će morati da dokaže da nije", istakao je on.

Objasnio je da se uzbunjivač, pre svega obraća tamo gde radi, a može da ode i u tužilaštvo, kod Zaštitnika građana, Agenciju za borbu protiv korupcije.

"Glavna pištaljka je javnost", rekao je pomoćnik ministra dodavši da bi uzbunjači mogli da se obrate i medijima ukoliko se problem ne može rešiti unutar institucija.

Inače, Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača dobio je pozitivno mišljenje Evropske komisije, a ministar pravde je u razgovoru sa delegacijom Saveta Evrope najavio da će se taj Nacrt uskoro naći pred vladom, a potom i pred poslanicima.

Predlog zakona između ostalog predviđa da osobe koje prijave korupciju ne mogu biti proganjane zbog toga i za to će dobiti sudsku zaštitu.

Izvor: Tanjug