Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OBAVEZNOM OSIGURANJU U SAOBRAĆAJU: Narodna banka Srbije nije odobrila poskupljenje polisa osiguranja od autoodgovornosti


Osiguravajuće kuće povećale su, u prvoj nedelji avgusta, cene polise osiguranja od autoodgovornosti i to u proseku za 22 procenta. To su učinile bez saglasnosti Narodne banke Srbije (NBS) koja je regulator njihovog poslovanja, a zbog toga je guvernerka Jorgovanka Tabaković pre nekoliko dana izjavila da centralna banka neće to ćutke posmatrati. Da li će cene biti vraćene na pređašnji ili neki drugi nivo videćemo. Tabakovićeva je navela da NBS prvo uradi pa onda saopštava.

U Udruženju osiguravača (UOS) bar za sada ne najavljuju da bi mogli da vrate stare cene zbog kritike NBS.

“Poskupljenje je nedopustivo zbog uticaja na inflaciju, i što je reč o obaveznom osiguranju. Nije se moglo bez regulatora ići u jednu takvu odluku, a mi je svakako ne bismo odobrili. Jer, prema našim podacima, ne informacijama, već podacima koje vrlo ozbiljno pratimo, postoji dovoljnost te premije i dovoljno ima mogućnosti da se isplaćuju štete, rekla je guvernerka.

Povećanje te cene od 22 odsto na iznos od 13.105 dinara ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju koja je u Srbiji najniža za 0,30. Ko misli da će Narodna banka to ćutke da posmatra - vara se, poručila je guvernerka.

U Udruženju osiguravača (UOS) kažu da je osnovni razlog novih cena poskupljenje rezervnih delova, što je uslovljeno inflacijom na svetskom nivou. Tu su i rast cena usluga transporta i procene štete, a bitna stavka koja je uticala na povećanje su i više cene radnog časa u servisima. Kod nas su se te cene izjednačile sa cenom radnog časa u najrazvijenijim evropskim državama, navodi generalni sekretar UOS-a Duško Jovanović.

“Ukupna situacija na tržištu automobila se nepovoljno odražava na poslovanje društava za osiguranje u delu autoosiguranja (AO). Sa jedne strane, proizvode se sve sofisticiranija i skuplja vozila, pre svega električna, koja su podložnija oštećenjima i čija popravka je skuplja, dok sa druge strane imamo evidentan skok cene polovnih vozila na tržištu, koja su reper za određivanje naknade šteta na vozilima”, dodaje Jovanović.

Naglašava i da je prethodni put cena polise osiguranja od AO promenjena 1. jula 2014. Od tada do danas, zabeležena je inflacija, merena indeksom rasta potrošačkih cena, od 20,68 odsto. Generalni sekretar UOS-a napominje i da su na rast cene osnovne polise osiguranja od AO uticala i pojedina kretanja na međunarodnom tržištu osiguranja.

U cilju dodatnog pojašnjenja, navodi da je povećana cena polise osiguranja od autoodgovornosti, a ne registracije vozila, kako se to obično shvata. Registraciju vozila čine i tehnički pregled i plaćanje administrativnih taksi, na čije cene osiguravači ne mogu da utiču i na koje se ovo povećanje ne odnosi.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jovana Rabrenović, 16.08.2022.
Naslov: Redakcija