Zastava Bosne i Hercegovine

NBS: Udeo problematičnih kredita smanjen na 3,6 odsto


Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u Srbiji ne samo da nije povećano tokom pandemije, već je dodatno smanjeno i trenutno iznosi 3,6 posto, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

Podsetivši da NBS, za razliku od pojedinih centralnih banaka u regionu, nije povećavala referentnu kamatu, Tabaković je ocenila da su povoljni uslovi zaduživanja na domaćem tržištu nastavili da podstiču kreditnu aktivnost, uz dalji rast učešća dinarskih kredita u ukupnim kreditima.

Precizirala je da je referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 1,0 posto, što je, kako naglašava, njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, i za 1,25 procentnih poena niži u odnosu na nivo na kojem je bila pre izbijanja pandemije.

"Zahvaljujući cenovnoj i finansijskoj stabilnosti, u čijoj osnovi je i relativna stabilnost deviznog kursa, očuvano je poverenje u domaći finansijski sistem, o čemu svedoči dinarska štednja stanovništva koja je premašila nivo od 100 milijardi dinara, čime dodatno doprinosimo procesu dinarizacije u Srbiji", navela je ona.

Posebno je apostrofirala uključivanje dinarskih državnih obveznica u renomirani indeks JP Morgan 30. juna. 

"Nakon uključivanja u ovaj indeks, zahvaljujući širenju baze stranih investitora koji ulažu u dinarske državne obveznice, prinosi na sedmogodišnju, 10-godišnju i 12-godišnju dinarsku obveznicu Republike Srbije na sekundarnom tržištu smanjeni su tokom jula za oko 30 baznih poena", rekla je Tabaković.

Po tom osnovu, kaže, u narednom periodu može se očekivati dodatno smanjenje troškova servisiranja javnog duga, a time i niža cena zaduživanja privatnog sektora.

Tabaković je na kraju poručila da će prioritet monetarne politike NBS u narednom periodu ostati očuvanje postignute cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem privrednom rastu i stvaranju povoljnog investicionog ambijenta.

Izvor: Euronews Srbija, 18.08.2021.
Naslov: Redakcija