Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJAVU NA OGLAS ZA IZBOR TUŽIOCA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL PODNEO JE JEDAN KANDIDAT: Za Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje zastupa najveći broj predmeta u Srbiji protiv izvršilaca teških krivičnih dela, konkurisala tri kandidata


Prijavu na oglas za izbor tužioca za organizovani kriminal podneo je jedan kandidat, rekli su za Tanjug u Državnom veću tužilaca (DVT).

Kada je u pitanju Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje zastupa najveći broj predmeta u Srbiji protiv izvršilaca teških krivičnih dela, prijavu na oglas do sada su podnela tri kandidata.

U DVT za sada ne otkrivaju ko su kandidati, i ukazuju da su ovo privremeni podaci jer se može očekivati još prijava kandidata koje su podnete putem pošte.

Prijave na oglas za ostalih 48 šefova osnovnih i viših javnih tužilaštava do danas je podnelo 85 kandidata.

Poslednji dan za podnošenje prijava neposredno na pisarnicu ili putem pošte bio je ponedeljak, 16. avgust, a krajnji rok za prispeće prijava zavisi od načina na koji su kandidati podnosili prijave na oglas, napominju u DVT.

Procedura koja će uslediti predviđa da Komisija DVT nakon što utvrdi blagovremenost i potpunost podnetih prijava, dostavlja ih Komisiji za sastavljanje i vrednovanje pisanog testa i vrednovanje programa ogranizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva.

Ako među prijavljenim kandidatima ima onih koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije, Komisija, najpre, sastavlja i vrednuje pisani test za one kandidate koji nisu nosioci javnotužilačke funkcije, a zatim, pred Komisijom, svi prijavljeni kandidati predstavljaju program ogranizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva, koja ih vrednuje i rezultate dostavlja DVT.

Veće potom sastavlja rang listu kandidata, na koji svaki kandidat ima pravo prigovora.

Ukoliko ima prigovora na rang listu, DVT odlučuje o njima i utvrđuje konačnu rang listu kandidata za izbor javnih tužilaca, a zatim prema odredbama Zakona o Državnom veću tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 101/2010, 88/2011 i 106/2015)utvrđuje listu kandidata iz izbor javnih tužilaca koju dostavlja Vladi Srbije.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 104/2009, 101/2010, 78/2011 - dr. zakon, 101/2011, 38/2012 - odluka US, 121/2012, 101/2013, 111/2014 - odluka US, 117/2014, 106/2015 i 63/2016 - odluka US), javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran. 

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT.

Državno veće tužilaca dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

U slučaju da DVT predloži Vladi samo jednog kandidata, Vlada može vratiti predlog DVT, kaže Zakon. Javni tužioci na funkcije bi trebalo da stupe od 1. januara 2022. godine.

Pored Tužioca za organizovani kriminal i Višeg Javnog tužioca u Beogradu biraće se i šefovi za još 18 viših javnih tužilaštava u: Valjevu, Smederevu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Kragujevcu, Jagodini, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Leskovcu, Negotinu i Prokuplju.

 Na ovom oglasu biraće se i šefovi za Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i još 27 osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Lazarevcu, Ubu, Smederevu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Bečeju, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Senti, Kragujevcu, Aranđelovcu, Jagodini, Paraćinu, Kruševcu, Raški, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Požegi, Požarevcu, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Leskovcu i Lebanu.  

Izvor: Euronews Srbija, 17.08.2021.
Naslov: Redakcija