Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVNI OSNOVI ZA I PROTIV OBAVEZNE VAKCINACIJE: Zakonska mogućnost postoji, dok Ustav daje osnova za različita tumačenja, zbog čega bi konačnu reč o tome trebalo da da Ustavni sud


Protivnici vakcinacije za svoj stav često opravdanje nalaze u Ustavu, koji kaže da su svi građani jednaki. Njihovi neistomišljenici će reći da isti akt štiti život ljudi, koji, kako tvrde, „antivakseri“ ugrožavaju.

Činjenica je da je već godinama u Srbiji na snazi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016, 68/2020 i 136/2020) koji predviđa mogućnost obavezne vakcinacije. Taj član Zakona niko nije osporio, čak ni kada je Zakon prošle godine promenjen. Šta kaže Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)?

Profesor ustavnog prava Slobodan Orlović kaže da zakon dozvoljava mogućnost da Ministarstvo  zdravlja naredbom uvede vanrednu vakcinaciju koja može da obuhvati čitavu populaciju.

Ipak, napominje da, kada je Ustav u pitanju, tu su stvari nešto dručije.  

"Iz nekih odredbi o ljudskim pravima bi mogli da tumačimo da li Ustav dozvoljava ili ne dozvoljava obaveznu vakcinaciju čitavog stanovništva ili dela stanovništva. To su pravo na uverenje. Kada svako od nas kaže da ne želi vakcinaciju to je njegovo uverenje, a to pravo ne može da se ograniči po Ustavu", istakao je on za Euronews Srbija.

Napominje da je tu i pravo na zdravlje, da to nije obaveza već individualno pravo svakog pojedinca. 

Upitan da li postoji način da se uvede obavezna vakcinacija, on je rekao da bi konačnu reč o tome morao da da Ustavni sud.

"Ako uvedete obaveznu vakcinaciju onda pravite razlike među građanima, a po Ustavu su svi građani jednaki", rekao je on i dodao da je isto i sa eventualnim uvođenjem kovid propusnica. 

Na pitanje da li je pravo na život iznad prava na izbor, Orlović kaže da je pravo na život individualno pravo.

"Postavlja se pitanje da li je pravo na život možda ugroženo vakcinacijom koja nije po standardima medicinske struke, a ja nisam za to stručan, prošla sve te faze obaveznog testiranja i saznanja o mogućim posledicama vakcinacije? Da li je to možda ugrožavanje prava na život, ako vi nalažete vakcinaciju, a vakcina nije prošla taj svoj medicinsko-tehnološki obavezni period proverljivosti. I tu se može stvar posmatrati iz ugla pro i kontra vakcinacije", zaključio je on.

Izvor: Biznis, Stefan Goranović, 17.08.2021.
Naslov: Redakcija