Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI TREBALO BI DA PREUZME DUŽNOST PRVOG SEPTEMBRA


Novi šef delegacije EU u Srbiji biće Emanuel Žofre, koga je na tu poziciju imenovao Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj početkom jula ove godine.

Žofre je do sada bio šef Delegacije EU u Izraelu, a bio je i šef Odeljenja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za demokratiju i posmatranje izbora.

Očekuje se da Žofre preuzme dužnost u Beogradu od 1. septembra, iako o tome za sada još uvek nema zvanične najave.

Tokom mandata njegovog prethodnika Sema Fabricija, odnosi Srbije i Evropske unije zabeležili su stagnaciju – pregovori za pristupanje Srbije u EU skoro da su potpuno zastali posle decembra 2019. godine od kada nije otvoreno nijedno novo poglavlje.

Zbog ovoga se na rad Fabricija u Srbiji ne gleda sa mnogo reči hvale, kako ukazuju nezvanično izvori Danasa iz diplomatskih krugova.

Fabrici je bio prilično tih po pitanju zaostajanja Srbije na evropskom putu, nije se naročito oglašavao ni po pitanju poslednjeg izveštaja Evropske komisije u kome su iznete brojne kritike na račun Srbije. Tokom njegovog mandata Srbija je zabeležila pad na različitim međunarodnim indeksima o stanju demokratije a nisu bili vidiljivi napori Fabricija i njegove admnistracije da se nešto promeni po tom pitanju, smatra naš sagovornik.

Pred novim šefom EU u Srbiji Emanuelom Žofreom će biti izazov da donese „novu energiju“ u odnose Srbije i Unije a s obzirom na njegovo pređašnje iskustvo, naši izvori procenjuju da on ima kapaciteta za to.

Novi ambasador Žofre dolazi iz Izraela – sredine gde je bilo dosta izazova u diplomatskim odnosima, ne samo zbog izraelsko-palestinskog sukoba koji se razlikuje od problema Beograda i Prištine, ali će mu svakako značiti iskustvo na tom planu. Pored toga, Žofre je bio ambasador EU u režimu sa autoritarnim obeležjima tokom mandata premijera Benjamina Netanjahua koji je na kraju smenjen, te će se sa većom pažnjom gledati kako će se novi ambasador EU u Srbiji postaviti prema Vučiću (predsedniku Srbije) – naglašava naš sagovornik.

Izvor: Danas, Aleksandra Popović, 18.08.2021.
Naslov: Redakcija