Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA PREDLOŽILA ODLAGANJE TITULE EVROPSKE PRESTONICE KULTURE ZA NOVI SAD ZA 2022. GODINU


Evropska komisija predložila je pomeranje preuzimanja titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad na dalje u 2021. godini i u 2022. godinu zbog pandemije virusa korona, a na spisku se nalazi još nekoliko gradova.

Evropska komisija predložila odlaganje titule Evropske prestonice kulture za Novi Sad i druge gradove

Predlog da se produži držanje titule za Rijeku i irski Galvej Evropska komisija je donela danas, što znači da bi im titula prestonica kulture važila do 30. aprila 2021 godine.

To znači da bi Novi Sad držao titulu od početka maja 2021. do sredine 2022. godine, a Temišvar i Elefsina bi držali titulu od 2021. do 2023. godine.

"Rijeka i Galvej zaslužuju fer priliku da se vrate nakon ovog koraka unazad i da prikažu svoju otpornost i kreativnost. Otvaranje srca i uma, dobrodošlica različitosti publika i umetnika uvek su bili osnova Evropske prestonice kulture. Tako će i ostati. Sigurna sam da će Novi Sad, Temišvar i Elefsina uz dodatno vreme prebroditi trenutne poteškoće u kulturološkom i sektoru turizma i da će mobilisati značajne investicije, uključujući solidarnost na evropskom nivou", poručila je čelnica Komisije Margaritis Šinas.

Rijeka i Gajvej, ovogodišnje prestonice kulture, morale su da odlože gotovo sve planirane programe počev od marta, bez ikakvih naznaka kad bi iste mogle da se održe, poručuje se u saopštenju Evropske komisije. To je dovelo i do visokog rizika za Novi Sad, Temišvar i Elefsinu, naročito u sektoru finansiranja i bezbednosti.

Titula prestonica kulture u Evropi dodeljuje se od 1985. godine.

Izvor: Radio 021, 18.08.2020.
Naslov: Redakcija