Zastava Bosne i Hercegovine

OTKAZAN POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU


Poljoprivredni sajam u standardnom formatu neće biti organizovan ove godine, a menadžment Novosadskog sajma po ugledu na najveće sajmove u Evropi razvija platformu u nameri da organizuje virtuelnu smotru agrara.

Po broju prijavljanih izlagača i obimu avansnih uplata u prva tri meseca ove godine, menadžment Novosadskog sajma s razlogom je očekivao najuspešniji Poljoprivredni sajam u poslednjih pet godina, izjavio je za Radio Novi Sad generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković. Čak i nakon proglašenja pandemije virusa kovid-19 sredinom marta pa sve do početka aprila izlagači, kako domaći tako i strani, uplaćivali su izložbeni prostor.

Sa širenjem pandemije Poljoprivredni sajam je odložen za septembar a sada i definitivno otkazan, potvrdio je Cvetković.

"Iako se prema svim informacijama smanjuje broj zaraženih, to nije dovoljno pošto je na snazi zabrana ograničenja okupljanja više od deset osoba. Mi smo bili spremni da prilikom ulaska na Sajam merimo temperaturu, da uz kartu darujemo i masku, da unutrašnji prostor organizujemo tako da na 4 kvadrata bude jedna osoba. Na otvorenom prostoru daleko je lakše sprovesti sve bezbedonosne mere. Međutim, imamo situaciju da veliki broj izlagača, pre svega međunarodnih korporacija, imaju nalog da ne izlažu na sajamskim manifestacijama. Deo izlagača je zabrinut za potencijalnu zarazu zaposlenih. To bi se svakako odrazilo i na posetu. U tim okolnostima, nije moguće napraviti adekvatan Međunarodni poljoprivredni sajam", kaže Cvetković.

Ova odluka podudara se sa odlukama širom sveta da budu odložene i ostale međunarodne sajamske manifestacije. Cvetković kaže da u standardom formatu 87. Međunarodni poljoprivredni sajam nameravaju da održe od 15. do 21. maja 2021. Međutim, zaposleni na Novosadskom sajmu ne sede skrštenih ruku. U toku je priprema virtuelnog Međunarodnog poljoprivrednog sajam po ugledu na to kako su prestižni samovi poljoprivrede organizovani u Evropi.

Kada je reč o Međunarodnom sajmu lova, ribolova, turizma, ekologije i sporta LORIST, koji se tradicionalno održava početkom oktobra, zaposleni na Novosadskom sajmu sve čine da bude organizovan, ali i njegovo održavanje će zavisiti od epidemiološke situacije.

S obzirom na to da je Međunarodni poljoprivredni sajam najznačajnija manifestacija u godišnjem kalendaru pitanje koje se nameće svakako je kako će se otkazivanje ove manifestacije odraziti na poslovanje Novosadskog sajma. Slobodan Cvetković kaže da Novosadski sajam poslednjih godina pozitivno posluje i da je, kako kaže, poželjan partner bankarskog sektora. Pohvaljuje i mere države u ovom periodu.

"Mislim da će biti neophodno zadužiti se, a naša ideja je da to bude sa grejs period od godinu dana. Moram da kažem da su nam pomogle mere Vlade Srbije i minimalac koji smo dobili u dve ture i odlaganje doprinosa koje bi trebalo da plaćamo od početka naredne godine. Sa druge strane, racionalizovali smo naše poslovanje i nismo otpustili nijednog radnika", kaže Cvetković.

Inače, Međunarodni poljoprivredni sajam je uz festival Egzit najposećenija manifestacija u Novom Sadu. Na njemu su predstvaljeni proizvodi iz više od 60 zemalja. Broj izlagača premašuje hiljadu i po, a najveću smotru agrara u jugoistočnoj Evropi poseti više od 140.000 posetilaca.

Izvor: RTV, 18.08.2020.
Naslov: Redakcija