Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZA DONOŠENJE ODLUKE O ORGANIZOVANJU POLAGANJA ISPITA PREKO INTERNETA POTREBNE SU ILI IZMENE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU ILI ODGOVARAJUĆI PODZAKONSKI AKTI


Nakon što je juče završen letnji odmor za državne univerzitete, akademsku zejednicu dočekalo je nekoliko zadataka: održavanje septembarskog ispitnog roka, donošenje odluke o organizaciji nastave na fakultetima u narednoj školskoj godini i razmatranje mogućnosti da se ispiti polažu onlajn u slučaju da epidemiološka situacija to bude zahtevala.

- U toku su konsultacije oko toga da se nađe način da se omogući onlajn polaganje ispita. To se može rešiti ili izmenama Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 - dr. zakon, 67/2019 i 6/2020 - dr. zakoni) ili drugim aktima, kao što je uredba Vlade Srbije, jer prema sadašnjim propisima ispiti se polažu u sedištu visokoškolske akreditovane ustanove i drugačije ih nije moguće organizovati - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu prosvete.

Da se radi na pilot-projektu o onlajn sprovođenju ispita, potvrdio je nedavno i ministar Mladen Šarčević.

- Imaćemo model sa kontrolisanim uslovima za polaganje ispita. Niko ne želi da napravi štetu akademskoj čestitosti - naveo je ministar.

I studentski domovi su počeli da se popunjavaju, a ministar Šarčević rekao je će Arena biti na raspolaganju zaraženim studentima koji imaju laku kliničku sliku. Naglasio je da su studenti u domovima najrevnosniji.

- Problem je sa studentima koji žive sami ili sa svojim roditeljima, jer oni su slobodniji, mogu slobodnije da se kreću pa su izloženiji na virus - smatra Šarčević.

Kada je reč o septembarskom ispitnom roku, on će se odvijati na fakultetima uz sve mere predostrožnosti. Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat kaže da će se izmene u režimu polaganja ispita dogoditi ako to bude zahtevala epidemiološka situacija.

- Sada, međutim, situacija nije takva i ispiti se održavaju bez većih problema. Uz poštovanje mera zdravstvene zaštite, trenutno je ispite lako organizovati. Oni se održavaju sa više ili manje izazova, problem predstavljaju veliki pismeni ispiti, dok je usmeno polaganje lako organizovati - kaže prof. dr Bulat za naš list.

A predstavnici KONUS-a i Ministarstva prosvete narednih dana razgovaraće o sledećoj školskoj godini.

- Ove nedelje očekujemo sastanak sa ministrom na kome bi se razgovaralo o načinima organizovanja nastave od oktobra - kaže nam prof. dr Miladin Kostić, rektor državnog univerziteta u Novom Pazaru. - Ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, nastava će se verovatno odvijati onlajn, ali problem će kao i proletos predstavljati praktične vežbe koje moraju da se drže "uživo". Svi se nadamo da će se zdravstvena situacija normalizovati do oktobra i da ćemo se vratiti redovnom održavanju nastave.

Izvor: Novosti, 18.08.2020.
Naslov: Redakcija