Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROGRAM "MOJA PRVA PLATA": Prvog oktobra počinje prijava kandidata za radne pozicije u okviru projekta a konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu, počev od 1. do 7. novembra


Programom "Moja prva plata" želimo da podstaknemo zapošljavanje mladih, ali i da podržimo privredu da reši problem nedostatka kadrova, objavilo je danas Ministarstvo finansija na svom instagram profilu.

Ministarstvo podseća da 1. oktobra počinje prijava kandidata za radne pozicije u okviru projekta "Moja prva plata". Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata".

Poziv je dostupan na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, Moja prva plata i dnevnim štampanim medijima.

Ovim programom se omogućava mladima bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca kako bi stekli nova znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećali mogućnosti za zapošljavanje.

Program se sprovodi kod poslodavaca iz privatnog ili javnog sektora. Prioritet imaju privatnici, posebno oni iz devastiranih opština. Planirano je da se u program uključi 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, mlađih od 30 godina, koji nemaju radno iskustvo i nalaze se na evidenciji NSZ.

Radno angažovanje traje devet meseci i ne podrazumeva zasnivanje radnog odnosa. Dok program traje, NSZ mladima sa završenom srednjom školom mesečno isplaćuje naknadu od 20.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem 24.000 dinara.

Uz naknadu se uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Prva faza realizacije programa je namenjena isključivo poslodavcima, koji se u periodu od 17. avgusta do 25 septembra prijavljuju na sajtu.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koji će se u periodu od 1. oktobra do 15. oktobra prijavljivati na sajtu. Treća faza realizacije programa je izbor kandidata od strane poslodavaca u periodu od 16. oktobra do 31. oktobra.

Konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima biće dostupne na sajtu, počev od 1. do 7. novembra.

Četvrta faza podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u periodu od 8. novembra do 7. decembra.

Izvor: RTV, 18.08.2020.
Naslov: Redakcija