Zastava Bosne i Hercegovine

PROCES IZMENE USTAVA BIĆE POKRENUT NAKON IZBORA: Cilj „jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva kroz postupak izbora nosilaca pravosudnih funkcije, iz kojeg će biti isključene Skupština i Vlada“


Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je danas u intervjuu za list da misli da će naredni saziv Skupštine Srbije biti u prilici da završi započetu proces izmena Ustava Srbije.

„Prvi put se nalazimo u situaciji da menjamo Ustav, a ne da donosimo novi, što je daleko duži i komplikovaniji proces. S obzirom na to da su na proleće i redovni izbori parlamentarni izbori, mislim da će novi saziv plenuma biti u prilici da završi započeti proces, uzimajući u obzir vreme i složenost postupka“,

Ona je navela da su rad na izmenama počeo u junu kada je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije usvojio Predlog za izmenu Ustava, koji je Vlada uputila, kao i da dvotrećinska većina poslanika treba da se izjasni o tome da želi izmene. Nakon toga Skupština bi trebala da sprovede javne konsultacije i da Odbor za ustavna pitanja sačini konačan tekst izmena o kome će se ponovo morati da se izjasne poslanici.

„Ukoliko poslanici usvoje tekst izmena, ponovo sa dvotrećinskom većinom, tek se onda o tome izjašnjavaju građani na referendumu“, rekla je Kuburović.

Ona je navela da je cilj izmena Ustava „jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva kroz postupak izbora nosilaca pravosudnih funkcije, iz kojeg će biti isključene Skupština i Vlada“.

Izvor: Vebsajt Danas, 18.08.2019.
Naslov: Redakcija