Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS: UKUPAN PROMET NA MEđUBANKARSKOM DEVIZNOM TRžIšTU U PRVIH 7 MESECI OVE GODINE 4,1 MILIJARDI EVRA


Ukupan promet na međubankarskom deviznom tržištu (MDT) zaključno sa 31. julom 2016, ne uzimajući u obzir intervencije Narodne banke Srbije, iznosio je 4,1 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Tokom prvih 16 dana avgusta promet na ovom tržištu je iznosio 171,9 miliona evra, a u prvih sedam meseci tekuće godine je u proseku mesečno "težio" 589,5 miliona evra, što je na nivou proseka iz 2009. i 2014. Godine.

Nešto (ne i značajno) viši proseci nego u ovim godinama, zabeleženi su 2013. i 2015. godine, dok se izdvaja period 2010-2012. tokom kojeg su se prometi na MDT na mesečnom nivou u proseku kretali od 897 do 1.628 mln evra.

"Obim prometa na MDT sam po sebi ne ukazuje na razvijenost tržišta, niti na eventualno 'gušenje' trgovanja intervencijama centralne banke. Naprotiv i teorijski je poznato, a pokazalo se i u praksi da promet može da bude veštački 'naduvan' spekulativnim transakcijama tržišnih učesnika koji kupoprodajom deviza na MDT pokušavaju da ostvare arbitražni profit podizanjem prometa", navodi se u saopštenju.

Upravo to je, kako ističu iz NBS i osnovni razlog znatno viših prometa na MDT u periodu 2010-2012. godina, koji je istisnut u kasnijem periodu.

Tokom 2010, 2011. i 2012. godine "psihološki faktori" na MDT, odnosno spekulativne transakcije i na taj način stvarana panika na deviznom tržištu, značajno su povećavali ukupan promet, navodi se u saopštenju ilustrovanom grafičkim prikazima kretanja prometa po godinama, mesecima i kretanja neto prometa.

"Sve ovo navodi na zaključak da prometi na MDT, per se, nisu pokazatelj stepena razvijenosti tržišta, naročito ne njegove stabilnosti", poručuju iz centralne banke.

 

Kako dodaju, blagovremenim i u iznosima odmerenim intervencijama, NBS je u periodu od 2013. godine do danas uspela da postigne neuporedivo veću stabilnost na deviznom tržištu, koja je dovela do vraćanja poverenja i stanovništva i međunarodnih investitora u dinar i otvorila prostor za dalji makro-ekonomski napredak.

Pored toga, istisnuti su "psihološki faktori", koji su bez realnog osnova stvarali pritiske na deviznom tržištu (uglavnom na rast kursa) i dat je jasan signal svim tržišnim učesnicima da NBS ne cilja nijedan nivo deviznog kursa, ali da neće dozvoliti prekomerne kratkoročne oscilacije kursa, odnosno ugrožavanje finansijske stabilnosti.

"U danima kada je procenjeno da je promet na MDT nizak, intervencije NBS nisu 'gušile' tržište, već su 'podsticale' povećanje trgovanja", navodi se u saopštenju i napominje da je smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa dodatni faktor koji je doprineo smanjenju prometa na MDT od 2013. godine.

Izvor: Blic, 16.08.2016.
Naslov: Redakcija