Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U SRBIJI ZAKLJUČENO UGOVORA O FINANSIJSKOM LIZINGU U VREDNOSTI VEĆOJ ZA 30 MILIONA EVRA NEGO PROŠLE GODINE


Novozaključeni ugovori o finansijskom lizingu dostigli su u Srbiji od početka 2016. godine iznos od 139 miliona evra, što je za 30 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu porastao za 28 procenata.

Kako se navodi u saopštenju Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS), rast finansijskog lizinga je ove godine zabeležen u sva četiri segmenta u odnosu na prvu polovinu 2015. godine

"Vrednost novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu je za 30 miliona veća nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast beleži sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, i to sa 37 na 58 miliona evra", kaže Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS.

Prema njenim rečima, vrednost lizing ugovora za putnička vozila porasla je sa 39 miliona na 44 miliona evra, sektor mašina i opreme sa 30 miliona na 32 miliona evra, a sektor nekretnina za million evra.

Milenković dodaje da su među najvećim korisnicima finansijskog lizinga od početka godine bile kompanije iz oblasti saobraćaja i informisanja (50 miliona evra), trgovine na veliko i malo (23 miliona evra), građevinarstva (12 miliona evra), ali i rudarstva, prerađivačke industrije, poljoprivrede i šumarstva.

"Možemo da zaključimo da je tržište finansijskog lizinga i u drugom kvartalu 2016. značajno poraslo, a ukoliko privredna aktivnost nastavi i dalje da jača, takav se trend može očekivati i do kraja godine", navela je Milenković.

Izvor: Tanjug, 18.08.2016.
Naslov: Redakcija