Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SINDIKAT PROSVETNIH RADNIKA: POČINJE SA RADOM INFORMACIONI SISTEM KOJI JE URADILO MINISTARSTVO PROSVETE, TE ĆE SE NA JEDNOM MESTU NALAZITI PODACI O TOME KOLIKO IMA ZAPOSLENIH U ŠKOLAMA I GDE POSTOJI VIŠAK, A GDE MANJAK KADRA


Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da štrajka prosvetnih radnika od 1. septembra neće biti, ali ne zato što nema problema u prosveti već zato što žele da daju vladi i novom ministru 100 dana da vide šta će biti urađeno.

"Školska godina neće početi regularno, kasni se sa raspodelom tehnoloških viškova, ne znamo kako će da se formiraju odeljenja. Stiglo je uputstvo da se formiraju odeljenja sa većim brojem učenika, od sedam odeljenja moraće da se formira šest", rekla je Janković novinarima u Beogradu.

Ona kaže da je preporuka predsedništva tog sindikata da se zbog brojnih problema na početku školske godine organizuje jednodnevni protest, kako bi se skrenula pažnja na brojne probleme.

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata imali su razgovor sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, a Janković kaže da je dobar znak to što je novi ministar pozvao sindikate na razgovor pet dana nakon preuzimanja resora.

"Škole će dobiti uputstva u ponedeljak za raspodelu tehnoloških viškova u školama. Direktori škola često nisu želeli da poštuju ono što im je iz ministarstva dostavljeno", rekla je Janković i podsetila da je sa raspodelom tehnološkog viška trebalo da se počne 15. avgusta i da se već kasni tri dana.

Još se ne zna tačno koliko je zaposlenih u prosveti tehniološki višak, ali se na osnovu podataka iz prethodnih godina procenjuje da je oko 10.000 ljudi ostalo bez dela norme.

Novina je, kako kažu u sindikatu, i to što će od ponedeljka početi sa radom informacioni sistem koji je uradilo Ministarstvo prosvete, te će se na jednom mestu nalaziti podaci o tome koliko ima zaposlenih u školama i gde postoji višak, a gde manjak kadra.

Ministru su, nastavlja Janković, predočili i da je vlada 3. avgusta donela zaključak da se odobre 22 radna mesta u prosveti, te da to mora da se poništi jer nisu raspoređeni nastavnici koji su ostali bez dela norme.

Izvor: Tanjug, 18.08.2016.
Naslov: Redakcija