Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UDŽBENICIMA: U ZAVODU ZA IZDAVANJE UDžBENIKA SMATRAJU DA ODREDBA PO KOJOJ SE UDžBENICI BIRAJU UKOLIKO SE ZA NJIH IZJASNI NAJMANJE 5% NASTAVNIKA UGROžAVA SAMO POSTOJANJE ZAVODA


Novim Zakonom o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015) u đačkim torbama naći će se one knjige za koje se opredeli najmanje 5% nastavnika iz cele Srbije. Taj sistem dovodi u pitanje postojanje Zavoda za izdavanje udžbenika, smatraju u toj instituciji. Ministarstvo prosvete, sa druge strane, smatra da problema nema.

Bukvar Zavoda za izdavanje udžbenika nakon 60 godina đaci prvaci neće držati u svojim rukama, a učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola od ove godine neće učiti iz Zavodovih knjiga.

"Pre svega možemo govoriti o odnosu države prema državnom izdavaču i primeni novog zakona o udžbenicima. Sa druge strane trebamo govoriti o načinu na koji je konkurencija ušla u škole. Tu imamo saznanja da postoje osnovane sumnje da su se udžbenici nudili na čudne načine. A možda odgovor treba potražiti najpre kod prosvetnih radnika o kriterijumima na osnovu kojih su se odlučili za izbor koji su napravili", kaže Jelena Ivanović, iz Zavod za izdavanje udžbenika.

"Bilo ja sasvim legitimno da izdavač poklonima, kao što su laptopovi i letovanja nastavnicima, sugeriše izbor udžbenika. Novim zakonskim rešenjem ta vrednost je limitirana na 500 dinara, odnosno blokčić i olovku ili primerak udžbenika", kaže Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete.

Iz Udruženja učitelja poručuju da nisu zadovoljni novim zakonom i ograničenjem od 5%, jer ih ima puno koji su želeli druge udžbenike, ali su morali da se priklone većini.

"Mi mislimo da taj procenat od 5%, a zapravo prvih 6 izdavača najbolje kotiranih, nije dobar jer idemo u uranilovku, a ona nije dobra za kreativnost", kaže Nataša Nikolić Gajić, Udruženje učitelja Srbije.

Resorno ministarstvo naglašava da Zavod kao javni izdavač na tržištu mora da se ponaša ravnopravno i da njihov opstanak nije doveden u pitanje jer, kako kažu, imaju obavezu da štampaju udžbenike manjeg tiraža, za koje privatni izdavači nisu zainteresovani.

Izvor: RTV, 18.08.2016.
Naslov: Redakcija