Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO PLAĆANJE KARTE U AUTOBUSU I PLATNIM KARTICAMA: UMESTO 89 JEDNA VOžNJA BI KOšTALA 99 DINARA


Beograđani bi od jeseni mogli gradski prevoz da plaćaju i platnim karticama, istina nešto skuplje nego da dopunu kupuju na trafici.

Tender za partnera u projektu vrednom skoro milion evra, kompanija “Apeks”, koja vrši naplatu gradskog prevoza, raspisala je u maju ove godine, ali koja banka će učestvovati u uvođenju ovih novina još nije poznato.

Korisnici će za nekoliko meseci imati mogućnost plaćanja beskontaktnim debitnim ili kreditnim karticama, zaduživanjem računa u banci kao i prilikom bilo koje druge transakcije. Ipak, ova usluga dodatno će biti naplaćivana. Od cene uobičajene karte kupljene kao dopuna na trafici biće skuplja oko deset odsto, pa će tako dosadašnja cena karte za jednu vožnju od 89 dinara, virtuelnim putem biti plaćena 98 ili 99, dok će umesto 269 dinara za sve četiri zone iznositi 299 dinara.

- Pregovori sa ponuđačima koji su dostavili svoje ponude i dalje su u toku - rečeno je iz “Apeksa”, a u slučaju da ne bude nijedne ponude biće raspisan novi tender sa izmenjenim uslovima.

Banke će u startu morati da investiraju u nadogradnju 7.337 čitača, čiji je procenjeni trošak po validatoru 130 evra, što će iznositi ukupno 953.810 evra.

- Putnici će tako imati dodatnu mogućnost plaćanja u slučaju da nemaju dovoljno kredita na Busplus kartici ili su je zaboravili - ističu u “Apeksu”.

Od decembra prošle godine Beograđani su u prilici da gradski prevoz plaćaju i mobilnim telefonima. Ipak, potreban im je savremeni uređaj, te dodatna aplikacija, pa je za sada mali broj korisnika.

Izvor: Blic, Milena Rodić, 16.08.2016.
Naslov: Redakcija