Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PRAVDE: IZMENE USTAVA DO KRAJA 2017. GODINE, A IZMENE NAčINA IZBORA NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA I RANIJE


Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će se to ministarstvo truditi da Ustav Srbije bude izmenjen do kraja 2017. godine, a da pre toga mora biti promenjen i način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

"Izmena ustava nije isključivo u nadležnosti ministarstva, to je stvar jednog šireg konsenzusa", rekla je Kuburović i podsetila da je promena Ustava predviđena i Akcionim planom za poglavlje 23.

Kuburović je rekla i da u pogledu izmene Ustava predstoji i izmena članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Prema njenim rečima akcionim planom takođe je predviđeno da mora doći i do povećanja nezavisnosti sudova i postupka izbora nosilaca pravosudnih funkcija, pošto je bilo primedbi o prevelikom uplitanju izvršne vlasti u sam proces izbora.

Ona je navela i da u Srbiji ima više od 1,5 miliona nerešenih sudskih predmeta, najviše u izvršnoj materiji.

"Imamo više od milion nerešenih sudskih predmeta i to najviše u izvršnoj materiji. Primenom novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju koja je počela 1. jula, uspeli smo da smanjimo za 600.000 predmeta i samim tim ih rasterećujemo", rekla je Kuburović.

Povodom obnove Palate pravde, ona je izrazila nadu da će radovi trajati dve godine i da će sve biti gotovo u zadatom roku, do kraja 2018. godine.

Izvor: Blic, 16.08.2016.
Naslov: Redakcija