Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ROBNIM BERZAMA: Svi učesnici u transakcijama na robno-berzanskom tržištu moraće da polože garancije. Produktna berza polaže garanciju kroz osnivački ulog od 50.000.000 dinara, a kupac i prodavac će polagati garancije čiju visinu određuje robna berza


Predlogom zakona o robnim berzama prvi put da se u Srbiji uvodi zakonska regulativa u oblasti poslovanja robnih berzi. To znači da u Srbiji ne postoji regulatorno telo koje izdaje dozvole za rad i kontroliše robnu berzu, a nedostaju i zaštitni mehanizmi koji garantuju isplatu prodavca, odnosno isporuku robe kupcu. Zakonom o robnim berzama će se doneti osnove za razvoj robno-berzanskog tržišta, a ključna novina je veća sigurnost trgovanja, koja će biti omogućena na više načina, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prvo, ovaj zakon će robnoj berzi dati veća ovlašćenja, ali i obavezu da vidi kontrole i garantovanja transakcija preko berze. Poređenja radi, produktivna berza u Novom Sadu do sada nije imala ni približno ovlašćenja, čak se može reći da je više poslovala kao brokerska kuća, jer nije raspolagala glavnim mehanizmom koji su potrebni za savremeno berzansko poslovanje. Velika novina je što će ubuduće svi učesnici u transakcijama na robno-berzanskom tržištu, dakle, kupac-prodavac i robna berza morati da polože garancije za šta do sada nije postojala mogućnost.Produktna berza polaže garanciju kroz osnivački ulog od 50.000.000 dinara, a kupac i prodavac će polagati garancije čiju visinu određuje robna berza. Te garancije će se polagati na namenski račun berze koji će biti izuzet od blokade i aktiviraće se samo u slučajevima kada jedna strana ne ispuni obaveze prema drugoj.

Vrlo značajna novina je uvođenje komisije za hartije od vrednosti kao regulatora, koji će kontrolisati rad kako berze, tako i transakcija, koji članovi berze zaključe u berzanskom poslu. Time se direktno utiče na povećanje sigurnosti celokupnog sistema i na uklanjanje zloupotreba, kao što je na primer nameštanje cena ili slično. Zakon po prvi put na kvalitetan način reguliše spot tržište, ali i još važnije, jer se otvara mogućnost terminskog trgovanja preko berze. Na berzi će moći da trguju domaća i strana pravna lica, kao i individualni poljoprivredni proizvođači.

Strane kompanije do sada nisu trgovale preko produktivne berze u Novom Sadu, jer nije postojao sistem garancija koji bi im omogućio isporuku robe istog kvaliteta u velikim količinama, što će sada biti rešeno kroz obavezu prodavca da položi garancije. Na taj način se stvara osnov za povećanje izvoza, ali istovremeno i za pozicioniranje Srbije kao regionalnog centra za trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Zakon će omogućiti veću pouzdanost informacija o kretanju cena berzanskih proizvoda, jer ćemo u berzi dobiti mesto na kome se u svakom trenutku može utvrditi reperna cena koja je javno dostupna. Maksimalne zaprećene kazne za pravna lica u slučaju kršenja zakonskih odredbi, kreću se do tri miliona dinara, zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 16.07.2019.
Naslov: Redakcija