Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA: Predviđeno institucionalno finansiranje istraživača, pri čemu će odobrena sredstva morati da opravdaju rezultatima koji će biti stručno utvrđivani


Usvajanjem Zakona o Fondu za nauku Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018) i Zakona o nauci i istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019) učinjena su dva ključna koraka u reformi ove oblasti. Iz Vlade poručuju da su rešili i jedan od najvažnijih problema koji je opterećivao mlade istraživače - a to su njihove plate.

- Zakonom o nauci i istraživanjima se rešava institucionalno finansiranje istraživača, da ne zavise više od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne. I to je već dugo zahtev naučne zajednice - kaže za naš list prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Institucionalno finansiranje ne znači da će istraživači dobijati sredstva, a da za njih neće morati da ostvaruju rezultate. Biće definisano šta se očekuje kao rezultat institucionalnog finansiranja.

Popović najavljuje da će matični naučni odbori odobravati i evaluirati programe institucionalnog finansiranja.

- Takođe, kroz programe koje finansira Ministarstvo će se finansirati i istraživači sa fakulteta koji nisu u nastavi, kao i troškovi istraživanja za univerzitete i fakultete - ističe Popović. - Istraživači u institutima će imati fiksnu platu u funkciji naučnog zvanja, ali će se na osnovu svojih rezultata i kroz projekte Fonda za nauku boriti za dodatna sredstva.

Popović dodaje da je stvoren i zakonski okvir za osnivanje novih instituta i kao primer navodi Institut za informacione tehnologije u Kragujevcu, koji je osnovan pre mesec dana. Otvorena je i mogućnost da se deo instituta bavi i poslovima važnim za državu, jer su neki od njih zato i osnovani. On ističe i da je rešeno i naučno angažovanje doktoranada i dodaje da je za proteklih godinu dana na projekte primljeno više od 1.150 mladih istraživača.

Prvi poziv za izuzetne projekte mladih istraživača je već raspisan i otvoren je do 2. septembra - kaže Popović. - Do kraja godine će biti još poziva preko Fonda za nauku.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. N., 17.07.2019.
Naslov: Redakcija