Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost predlažu uvođenje narukvice za nasilnike, kao dodatnu meru u sprečavanju nasilja


Zabrana prilaska žrtvi, koja se izriče u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 - dalje: Zakon), ne zaustavlja dugogodišnje počinioce nasilja u porodici. Iako su oni bili krivično osuđivani, a "patološki" su ljubomorni, prete ubistvom ili samoubistvom, imaju oružje, proganjaju svoje žrtve i plaši ih se čitava lokalna zajednica.

Zakon se može primeniti u onim slučajevima kada je nasilje malog intenziteta, odnosno kada nasilnik prvi put digne ruku na nekog člana porodice. Kad je reč o okorelim nasilnicima i kada je policiji i tužilaštvu poznato da su članovi porodice već prijavljivali nasilje, zabrana prilaska žrtvi i udaljenje nasilnika iz stana jednostavno neće sprečiti nasilnika. Metaforično rečeno, to je pokušaj da aspirinom lečite rak. U slučajevima ponavljanog nasilja jednostavno se mora odrediti zadržavanje u pritvoru– upozorava Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, dodajući da je momenat kada žena odluči da napusti nasilnika jedan od najrizičnijih po njenu bezbednost, jer to dodatno razjari nasilnika.

Obeshrabruje činjenica da profesionalci koji su u kontaktu sa ženama žrtvama nasilja često neadekvatno procenjuju rizik kojem je žena izložena. Pored manjeg broja profesionalaca koji razumeju fenomen nasilja prema ženama i daju sve od sebe da zaštite žrtve, većina i dalje smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, da ovo krivično delo ne treba da se goni po službenoj dužnosti, te da je manje važno od nekih drugih krivičnih dela kao što su razbojništvo i dilovanje droge. Mnogi od njih imaju mnoštvo predrasuda kad je reč o portretu žrtve i počinioca nasilja, pa za nasilnika često govore da je miran i povučen porodični čovek i dobar komšija, dok za ženu tvrde da je neadekvatna majka ili supruga – ocenjuje Vanja Macanović.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predložila je uvođenje posebnih narukvica za nasilnike nad ženama kao dodatnu meru u sprečavanju nasilja. Ona je ocenila kao poraz celog društva zločin u Pančevu, gde je ženu ubio bivši muž. Mihajlovićeva je istakla da je ovaj slučaj pokazao da Zakon nije dovoljan, jer svi, a ne samo država, moraju da reaguju kad znaju da postoji nasilje.

Smatram da Zakon treba da se poboljša uvođenjem mera, kako zaštite žena, tako i mera protiv nasilnika, koje već imaju evropske zemlje. Uvođenje posebnih narukvica za nasilnike može biti jedna od tih– izjavila je Mihajlovićeva.

Pravnici navode da bi, ukoliko ovakav predlog bude uvršten u Zakon, on mogao da se nađe pred Ustavnim sudom, odnosno da se ispituje njegova saglasnost sa najvišim pravnim aktom.

Činjenica je da ovakvo rešenje postoji u nekim evropskim i američkim zemljama, ali samo u formi pilot-projekata. Ovakvo rešenje nije u našoj tradiciji, a nije ni u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006). Takođe, mnoga rešenja Zakona, što pokazuje činjenica da se stopa nasilja u porodici nije smanjila otkada je uveden, objašnjavaju pravnici.

Izvor: Vebsajt Politika, Katarina Đorđević, 16.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija