Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT STRATEGIJE RAZVOJA SISTEMA JAVNOG INFORMISANJA U RS: Novinarska i medijska udruženja da daju primedbe na Nacrt do kraja jula 2019. godine


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zatražila je od članova Radne grupe za izradu Medijske strategije da do kraja meseca iznesu sve svoje primedbe na Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, kako bi uz mišljenje Evropske komisije "finalizovali predlog" koji će biti upućen vladi na usvajanje.

Inače, Nacrt je nakon javne rasprave, upućen 17. maja Evropskoj komisiji, čije se mišljenje očekuje do kraja jula ove godine, navodi se u pismu medijskim i novinarskim udruženjima i članove Radne grupe za izradu Medijske strategije.

U pismu se traži da zbog "činjenice da su pojedini članovi Radne grupe izrazili zabrinutost zbog određenih izmena u nacrtu dokumenta" novinarska i medijska udruženja i članovi Radne grupe ukažu na osnovne nedostatke ovog dokumenta.

"Ideja je da, sa svojim timom, u potpunosti razumem koje su vaše najveće zamerke, kako bi ubrzali dalji rad nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije", navodi se u pismu Brnabić.

Premijerka je u dopisu istakla da se Medijska strategija neće biti upućena vladi, dok sa tekstom ne budu upoznati članovi Radne grupe i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, kao i da je ovaj proces važan za evropske integracije i jačanje demokratskog potencijala društva.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) je nakon objavljivanja Nacrta strategije u pismu Ani Brnabić istakao da je strateški dokument pretrpeo značajne izmene, a da o tome Radna grupa za njegovu izradu nije informisana.

U pismu je UNS naveo primer da se u dokumentu umesto Saveta za štampu pominje "samoregulatorno telo", iako Savet za štampu postoji deset godina i afirmisao se kao institucija koja prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima i rešava žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija.

Izvor: Vebsajt Danas, 17.07.2019.
Naslov: Redakcija