Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

APELACIONI SUD U BEOGRADU: Oslobađajuće presude za sve optužene u slučaju "stečajna mafija". Svi koji su bili okrivljeni mogu da vode i parnice protiv države zbog nematerijalne i materijalne štete, poput povreda časti i ugleda, duševne boli, izguljenih zarada...


Samo na ime troškova odbrane i advokata, kako procenjuju upućeni, država će nakon prošlonedeljne oslobađajuće presude za sve optužene u slučaju "stečajna mafija", isplatiti oko sedam miliona evra, a na ime neosnovanih pritvora oko 50 miliona dinara (ili oko 433.000 evra).

Pored toga, svi koji su bili okrivljeni u tom slučaju koji je pokrenut 2006. godine mogu da vode i parnice protiv države zbog nematerijalne i meterijalne štete, poput povreda časti i ugleda, duševne boli, izguljenih zarada...

Specijalno tužilaštvo, koje se sada zove tužilaštvo za organizovani kriminal, u oktobru 2006. je podiglo optužnicu od skoro 200 strana, kojom je teretilo 35 ljudi, zbog 105 krivičnih dela.

Na njoj su se našli mahom ugledni pravnici, brojni stečajni upravnici, biznismeni i advokati.

Međutim ni posle dva prvostepena suđenja i pretresom pred Apelacionim sudom tužilaštvo nije dokazalo njihovu krivicu, pa će država plaćati velike troškove svojih "grešaka".

Ovaj maratonski proces okončan je delom 2015. godine kada je Apelacioni sud pravosnažno oslobodio neke okrivljene i odbio pojedine optužbe, a konačno i prošle sedmice kada svi preostali, od početnih 35 optuženih, pravosnažno oslobođeni.

Do sada je odbrani na ime sudskih troškova po presudi iz 2015. godine dosuđeno 285 miliona dinara (oko 2.4 miliona evra).

U Višem sudu u Beogradu je rečeno da novi zahtevi za sudske troškove još nisu stigli.

Od ukupno 35 okrivljenih, 16 njih je u pritvoru različite periode vremena, a jedan okrivljeni je još tokom istrage izvršio samoubistvo.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović kaže da su njene kolege koje su postupale u tom predmetu, preračunale da su okrivljeni ukupno proveli 20 godina neosnovanom u pritvoru zbog čega će imati pravo da traže naknadu štete od države.

Ona je ukazala da se prosečno po danu dosuđuje po 7.000 dinara na ime neosnovanog lišenja slobode (boravkva u pritvoru), pa bi po tom osnovu država mogla da isplati preko 50 miliona dinara.

Kada su u pitanju troškovi postupka, advokati su preračunali da oni iznose oko 200.000 evra po jednom okrivljenom, navela je poznata beogradska advokatica.

Ona smatra da ovaj slučaj jasno pokazuje da tužilaštva ne treba da budu tvrdoglava, već kad vide da nemaju ništa dignu ruke na vreme.

"U suprotnom oni budžet i građane izlažu troškovima, a ljude protiv kojih se vodi postupak izlažu teretu vođenja tog postupka i svemu što oni nose sa sobom", zaključila je Dobričanin Nikodinović.

Poslednjom pravosnažnom odlukom od prošle sedmice, Apelacioni sud u Beogradu je oslobodio od optužbi sve optužene za oštećenje srpskih privrednih giganata jer su navodno 2004. i 2005. godine zloupotrebama prisvojili više od 50 miliona evra.

Izvor: Vebsajt Novosti, 17.07.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija