Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Državne parcele biće dostupne na satelitu


Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim ćemo predlogom izaći na jesen, podrazumevaće da se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo videti na satelitu i znati u svakom trenutku šta se na njoj radi, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti vidljivost i znaće se u svakom trenutku ko proizvodni na tom zemljištu, šta se na njemu proizvodi, na koji vremenski period i za koju cenu, a ako se radi u suprotnosti sa ugovorom, podvlači Nedimović, ugovori će se odmah raskidati i naplaćivati penali.

Tim zakonom, ističe ministar, biće stavljena organska proizvodnja kao prioritet, koja će se gajiti na manjim površinama i pod strogom kontrolom.

Nedimović je najavio i da je u pripremi i Nacrt zakona o organskoj proizvodnji, koji bi, kaže, takođe, trebalo da izađe do kraja godine, te da će on predvideti poseban sistem subvencije za period konverzije iz konvencionalne proizvodnje u organsku proizvodnju.

"Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena. Taj period konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognem tim poljoprivrednim proizvođačima", podvukao je Nedimović.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.07.2018.
Naslov: Redakcija