Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: Dok je trajao vakuum oko poreskih rešenja tokom 2014. i 2015. godine, obveznici su različito postupali, pojedini su potpuno odustali od plaćanja te obaveze, drugi su uplaćivali ono što im je bila ranija obaveza ili su novac za porez ostavljali na stranu. Danas su u različitoj situaciji. Mnogi imaju preplatu poreza, što će im se kroz poreski kredit isplatiti, drugi pak dugovanja, i to prilična. Ostaje da se, kada dobiju rešenje, žale nadležnoj filijali PU Srbije ili da traže odlaganje obaveza


Svi poreski obveznici koji porez plaćaju paušalno bili su tokom 2014. i 2015. godine "oslobođeni", na određeno vreme, poreza. Nadležni su čekali da se za tu branšu donesu novi propisi.

Rešenja su počela da stižu krajem prošle godine, a naplata te obaveze nastavila se po propisima koji su važili u vreme kada su obaveze i nastale. Za 50.000 obveznika koji spadaju u tu kategoriju – čak dve trećine preduzetnika u Srbiji – tada su nastali drugi problemi: neizmirene obaveze trebalo je platiti u roku od 15 dana.

Paušalni obveznici se i danas žale da im rešenja stižu, ali dosta sporo. Ali i oni koji su ih dobili imaju primedbi da su im poreznici razrezali prevelike obaveze koje ne mogu lako da izmire. Potvrda o izmirenim poreskim obavezama je, osim obveznicima potrebna za svakodnevni život i poslovanje: bez tog "papira" ne mogu se overiti zdravstvene knjižice, banke ga traže kada klijenti iz sfere biznisa apliciraju za kredit. To je obavezan dokument koji govori o solventnosti poslovanja jer niko ne želi da kreditira klijenta koji ima pozamašne poreske dugove.

Poseban problem javlja se kod paušalnih obveznika koji iz bilo kojeg razloga sele svoj biznis iz jednog mesta u drugo. Oni takođe treba da za selidbu donesu potvrdu o izmirenim obavezama, a to iz objektivnih razloga ne mogu.

Broj tih obveznika je pozamašan. Kada plaćaju porez, oni godišnje u državnu kasu uplate oko pola milijarde evra. Mesečne obaveze im se kreću od 9.000 pa do 40.000 dinara. U tu grupu spadaju zanatlije, zubari i drugi lekari koji imaju privatne ordinacije, advokati, taksisti

Obveznici koji žele da se jave na neki tender, uz obaveznu dokumentaciju treba da podnesu i potvrdu o plaćenom porezu. Oni koji dostave tu dokumentaciju bez pomenute potvrde, ne prolaze dobro: zbog nepotpune dokumentacije njihove prijave se ne uzimaju u obzir. Odnosno, zbog tih problema za koje sami nisu ni najmanje krivi, trpi im i posao.

Dok je vakuum oko rešenja trajao, ti obveznici su različito postupali: pojedini su potpuno odustali od plaćanja te obaveze, drugi su uplaćivali ono što im je bila ranija obaveza ili su ostavljali na stranu novac za porez. Danas su, naravno, u različitoj situaciji. Mnogi imaju preplatu poreza, što će im se svakako kroz poreski kredit isplatiti, drugi pak dugovanja, i to prilična. Ostaje da se, kada dobiju rešenje, žale nadležnoj filijali PU Srbije ili da traže odlaganje obaveza.

A sve to govori da, kada jednom dođe do zastoja, to se vrlo teško ispravlja.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 17.07.2017.
Naslov: Redakcija