Zastava Bosne i Hercegovine

CENTRALIZOVANA NABAVKA LEKOVA PO INTERNACIONALNOM NEZAŠTIĆENOM IMENU (INN): Nabavka lekova, koji se daju na recept, po generičkom nazivu, bi donela, prema procenama Svetske banke, uštede u budžetu, ali bi, prema ocenama zdravstvenih radnika, to bila povreda prava pacijenata na izbor terapije


U Ministarstvu zdravlja kažu da nema razloga za paniku u vezi sa predlogom Svetske banke o novom modelu nabavke lekova na recept, i kažu da će odluka o eventualnoj promeni biti doneta tek kada se razmotre sve prednosti i mogući nedostaci novog modela.

Model nabavke lekova koji predlaže Svetska banka podrazumeva uvođenje centralizovane javne nabavke lekova na recept po generičkom nazivu INN (međunarodni nezaštićeni naziv leka ili naziv leka po sastavu) za lekove sa A liste koji se u potpunosti izdaju o trošku osiguranja uz participaciju od 50 dinara po kutiji i sa A1 liste za koje postoji procentualno učešće u ceni leka od 10 do 90 odsto. Lekovi bi se nabavljali na tenderu, po kriterijumu najniže cene.

Novi model bi, prema projekciji Svetske banke, omogućio uštedu od 50 miliona evra godišnje, ali u udruženjima pacijenata i među lekarima postoji strah da bi se time značajno suzila mogućnost izbora terapije.

Najviše ih plaši da bi pacijenti u tom slučaju o trošku osiguranja mogli da dobiju uglavnom samo jedan lek, dok bi generičke paralele, odnosno lekovi drugih proizvođača istog hemijskog sastava, ali drugačijeg naziva, morali da kupuju.

"Ono što bude povoljnije po državu, to će se primenjivati. Ali su bitni i sigurnost i kvalitet, kao i da građani u svakom momentu znaju da imaju lekove", kaže ministar Zlatibor Lončar.

On je dodao da su u pitanju isti lekovi i da će razlika biti samo u nazivu, a sastav je isti.

"Odluku nećemo doneti preko noći i nećemo sebe dovesti u situaciju da posle imamo problema sa obezbeđenjem lekova", istakao je Lončar.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.07.2017.
Naslov: Redakcija